DOCVILLE nieuws

FLANDERS DOC & DOCVILLE PRESENTEREN "VLAAMSE DOCUMENTAIRE DAGEN" (09/4/2012)

Eerder dit jaar werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Flanders Doc en DOCVILLE waarin beide partijen elkaar de nodige visibiliteit bieden en ook de inhoudelijke samenwerking (o.m. rond Day of the Doc) werd bevestigd. Deze inhoudelijke samenwerking wordt dit jaar nog een versnelling hoger geschakeld, met de gezamelijke organisatie van de "Vlaamse Documentaire Dagen".
Dit reizend mini-festival omvat 5 nieuwe documentaire films en zal tussen eind oktober en half november 2012 neerstrijken op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Op het programma staat o.m. de nieuwe film "Cinema Inch'Allah" (Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe) en DOCVILLE-winnaar "Empire of Dust" (Bram Van Paesschen). Meer info betreffende het volledige programma, de vertoningsplekken, -data en -uren volgt later deze maand. Hou de website van DOCVILLE in de gaten!

 

DOCVILLE IN DE GEVANGENIS (04/28/2012)

Ook de gevangenen van de hoofdgevangenis van Leuven kunnen tijdens Docville documentaires kijken. Binnen de muren van Leuven Centraal worden drie documentaires gepresenteerd die ook op het festival staan. De begeleiders van de gevangenis maakten een selectie uit het programma en kozen voor "The Four Horsemen", "Snake Dance" en "Junior".
Al deze films worden trouwens, net zoals tijdens het festival, in- of uitgeleid door de filmmakers.

 

XODOX - “DISRUPT MY DOC” : CALL FOR PARTICIPANTS (03/21/2012)

Ben jij een documentaire producent, regisseur, game ontwikkelaar, game designer of interactieveling met een dox interesse, en wil je het creatieve en commerciële potentieel ontdekken van nieuwe manieren van interactieve, feitelijke content? Wil je kennis opdoen van de verschillende vaardigheden die nodig zijn om transmediale projecten te gaan ontwikkelen?
Wil je leren hoe verhalen vertellen over diverse platformen - met integratie van sociale netwerken, games en interactiviteit - een publiek kan werven in het overbevolkte medialandschap van vandaag? Kom dan naar werelds eerste ‘DOC JAM’ Creative LAB, georganiseerd door iDROPS en XO labs UK, waar ideeën rond documentaires worden ontwikkeld, door elkaar geschud en gegenereerd!

Alle info: http://idrops.be/upcoming/crossover-dox-creative-lab/

 

FLANDERS DOC EN DOCVILLE SLUITEN OVEREENKOMST (02/28/2012)

Flanders Doc is het platform voor de documentaire sector in Vlaanderen, opgericht door de belangrijkste productenten van documentaire films. Flanders Doc werd gelanceerd op DOCVILLE 2009. Sinds vorig jaar schoot de werking van Flanders Doc in een hogere versnelling. Flanders Doc en DOCVILLE werken al geruime tijd geregeld samen en gana dat in de toekomst nog meer doen. De banden worden versterkt door een overeenkomst waarbij beide partijen elkaar de nodige visibiliteit geven. Ook inhoudelijk wordt de samenwerking bevestigd, o.m. rond professionele activiteiten als "Day of the Doc".

 

"THE SUBSTANCE - ALBERT HOFMANN'S LSD " OPENT DOCVILLE 2012 (02/16/2012)

De 8e editie van DOCVILLE opent met de Belgische première van The Substance - Albert Hofmann's LSD. De film vertelt op meeslepende wijze en met veel visuele flair, de fascinerende geschiedenis van LSD, van het moment waarop de stof uitgevonden werd in 1943 tot haar toepassingen de dag van vandaag. "The Substance" ging in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno en oogstte er veel lof. De Zwitserse regisseur Martin Witz zal de screening op DOCVILLE bijwonen en de film uitleiden.
Check de trailer op YouTube

 

30E VERJAARDAGSVERTONING "KOYAANISQATSI" OP DOCVILLE 2012 (01/31/2012)

Het team achter DOCVILLE is volop bezig met de samenstelling van het programma voor de 8e editie van het festival, dat van start gaat op 27 april 2012. Eén tip van de sluier lichten we alvast op: naar aanleiding van de 30e verjaardag van de release van de baanbrekende experimentele documentaire Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio) neemt DOCVILLE de film op in het programma. De wereldpremière van Koyaanisqatsi werd georganiseerd op 28 april 1982 op het Filmfestival van Santa Fe. De vertoning op DOCVILLE vindt plaats op op 28 april 2012, dag op dag 30 jaar later. DOCVILLE vertoont de film digitaal, in high definition. Koyaanisqatsi, te omschrijven als een visueel essay over de relatie tussen mens, wetenschap, industrialisering en natuur, wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke documentaires ooit. De soundtrack van de film, die qua populariteit nauwelijks moet onderdoen voor de film, is van de hand van Philip Glass.

 

INTERNATIONALE CONFERENTIE WEBDOX @ DOCVILLE 2012 (01/26/2012)

Wat zijn webdocumentaires? Op welke manier kan je een interactie aangaan met je publiek? Hoe integreer je andere media, zoals fotografie en games, in je documentaireproject? Hoe maak je gebruik van sociale media en communities? Wat kan open source voor jouw documentaire betekenen? Hoe kunnen professionelen uit de documentairesector, nieuwe media en andere creatieve velden samenwerken?
Op 30 april organiseren organiseren MEDIA Desk Vlaanderen, VRT, VAF en DOCVILLE, in samenwerking met iDROPS, EDN en Museum M, WebDox. Deze internationale conferentie over webdocumentaires vindt plaats in Leuven, in het kader van het documentairefestival DOCVILLE. De drie dagen daarna (2-4 mei) organiseert iDROPS XODOX, waarin het woord bij de daad gevoegd wordt. In een residentieel lab worden professionelen uit documentaire, nieuwe media, games en andere creatieve sectoren gestimuleerd om nieuwe samenwerkingen en projecten uit de grond te stampen. Die worden dan verder ontwikkeld in XODOX Hothouse (30 mei - 1 juni).
Meer concrete info volgt snel.

 

"REINDEERSPOTTING" IN CINEMA ZED (01/25/2012)

In Cinema ZED, de bioscoop die gerund wordt door de ploeg die tevens DOCVILLE organiseert, herneemt op 2,5 en 7 februari de Finse documentaire "Reindeerspotting". Deze ijzersterke, onthutsebnde film, o.m. bekroond op het Filmfestival van Locarno en de meest bezochte documentaire ooit in eigen land, kende ook op DOCVILLE veel bijval. De vertoningen van de film in ZED maken deel uit van "DOCVILLE on Tour" dat nog loopt tot en met maart 2012. Op de kalender staan nog vertoningen in Filmhuis Klappei (Antwerpen), Utopolis (Turnhout) en Falgey (Brussel). Eerder al hield "DOCVILLE on Tour" halt in Z33 (Hassel), Netwerk (Aalst), BUDA (Kortrijk), Sphinx (Gent), Filmhuis Mechelen, Lumière Cinema 5Brugge) e.v.a.

 

ALGEMEEN NIEUWS

'SNAKE DANCE' WINT OP VISION DU RÉEL (05/1/2012)

Snake Dance, de documentaire van Manu Riche en Patrick Marnham over het ontstaan van de atoombom, heeft dit weekend de Buyens-Chagoll Award gewonnen op het Visions du Réel festival in het Zwitserse Nyon. Aan de prijs is 5.000 Zwitserse Frank verbonden. Snake Dance werd in de Regard Neuf selectie van het festival vertoond. De Internationale Jury had het over de "ongewone originaliteit op ethisch en esthetisch vlak", alsook over zijn "ongewone benadering van het nucleaire thema, zowel in het verleden, heden en toekomst". Dit alles zonder het gebruik van archiefmateriaal.

Snake Dance beleefde zijn internationale première in Nyon. Alles draait rond de keuzes die de hedendaagse mens dient te maken, wil hij een kans maken om te overleven. Net zoals bij Prometheus treft hij soms fatale beslissingen, die hem alleen achterlaten in een wereld vol chaos.

In de voetsporen van Leopold II duiken de makers het Congolese oerwoud in op zoek naar de plek waar uranium wordt gewonnen. Ze steken de oceaan over naar Los Alamos, de basis in Nieuw Mexico waar begin jaren 1940 J. Robert Oppenheimer samen met een team van topwetenschappers de atoombom ontwikkelde. En ze volgen de bom naar Japan waar ze in 1945 Hiroshima en Nagasaki verwoestte.

Riche en Marnham brengen nog een tweede rode draad in hun film, die van de Duitse kunsthistoricus en antropoloog Aby Warburg (1866-1929). Warburg toonde als eerste het belang aan van iconografie – een geschiedenis in beelden – bij het onderzoek van beschavingen en culturen. Zo bestudeerde hij o.a. de religieuze symboliek bij de Pueblo Indianen en meer bepaald bij de Hopi-stam, die leefde vlakbij de plek waar het Los Alamos-kamp werd gebouwd.

De Buyens-Chagoll Award is vernoemd naar het Belgische film- en documentairemakersduo Frans Buyens en Lydia Chagoll en gaat traditioneel naar een werk met een duidelijk humanistische dimensie. Chagoll, die ook Buyens' levensgezellin was, zat ook de Jury voor die verder bestond uit de Amerikaanse produc ... (lees meer)

 

EURODOC BELGIUM 2012 (01/25/2012)

EURODOC is een trainingsprogramma voor documentairemakers met een project dat internationaal potentieel heeft en in ontwikkeling is. Het integrale EURODOC-programma bestaat uit drie sessies. De eerste sessie van dit jaar vindt plaats in Verviers van maandag 27 februari tot vrijdag 2 maart 2012

Info vindt u op de website www.vaf.be en via deze link:
http://www.flandersdoc.be/sites/default/files/info-en-downloads/Regional%20Belgium%20EURODOC%202012.pdf

 

VLAAMS ACHTTAL NAAR BIARRITZ (01/24/2012)

Het Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz verwelkomt dit jaar acht Vlaamse producties. Jan Eelens televisiereeks De Ronde en de documentaires L’île déserte en Eenentwintig + Zeven worden er in competitie vertoond. Vijf andere documentaires zijn te zien in twee nevencategorieën. FIPA is dit jaar aan zijn 25ste editie toe en vindt plaats van 23 t.e.m. 29 januari.

Behalve Eelens spraakmakende televisieserie De Ronde, voor competitie geselecteerd in de sectie ‘Series and Serials’, maken ook twee documentaires kans om in de prijzen te vallen. Zowel Steve Thielemans’ L’île déserte als de documentaire Eenentwintig + Zeven van Kenneth Michiels is geselecteerd voor de sectie ‘Creative Documentaries’.

L’ île déserte, eind 2011 nog verkozen tot Beste Belgische Documentaire door de jury van Docville, geeft de toeschouwer een inkijk in het leven van de zeventienjarige kansarme Mamebou en vloeit voort uit de VAF Wilcard die Thielemans won in 2006.

Met de selectie van Kenneth Michiels’ eindwerk Eenentwintig + Zeven wordt bovendien nog een tweede VAF Wildcardlaureaat in competitie vertoond in Biarritz. De documentaire film zoomt in op de zevenjarig Vibe die bij haar grootouders woont maar in het weekend tientallen kilometers aflegt om haar ouders te bezoeken.

Nog eens vijf andere Vlaamse documentaire films zijn geselecteerd voor twee nevencategorieën van het FIPA. De co-productie Himself He Kooks (Valérie Berteau en Philippe Witjes) en Waiting for Nano van Lise Van den Briel worden opgenomen in de ‘Fipatel’-sectie.

Ook de aangrijpende documentaires Epilogue (Manno Lanssens) en Claire, ik en mijn broer (Maris De Smedt), met als gemeenschappelijke rode draad het thema sterfelijkheid, worden in dezelfde categorie vertoond.

Binnen de sectie ‘European Creation Panorama’ maakt Grande Hotel van filmmaakster Lotte Stoops deel uit van het programma. De documentaire langspeelfilm over een ter ziele gegaan luxehotel in Mozambique legde eerde ... (lees meer)

 

'GRANDE HOTEL' GESELECTEERD VOOR GÖTEBORG (01/18/2012)

De documentaire "Grande Hotel" van Lotte Stoops werd geselecteerd voor het Göteborg International Film Festival. Dit festival vindt plaats van 27 januari tot 6 februari.
De documentaire was eerder al te zien op DOCVILLE.

 

GROTE BELGISCHE DELEGATIE OP IDFA (10/17/2011)

Zonet werd het programma van het IDFA festival in Amsterdam bekend gemaakt en zoals steeds mogen verschillende korte en lange Belgische documentaires ook hun opwachting maken.
IDFA is het grootste documentaire film festival ter wereld en een selectie op dit festival is dan ook steeds een prestigieuze beloning.
In de categorie Reflecting Images - Panorama zijn 5 Belgische lange documentaires geselecteerd. Docville-oudbekenden Bram Van Paesschen met "Empire of Dust" en Lieven Corthouts "Little Heaven". Ook Lode Desmet met "War is Not a Game", Anna Van der Wee met "Lone Twin" en Eva Küpper met "What's in a Name" waarmee ze vorig jaar al in de prijzen viel op IDFA zijn in deze nevencategorie geselecteerd.
In de sectie "Paradocs" waarin experimentele, kunstzinnige documentaires centraal staan, werden ook nog 4 korte Belgische docu's geselecteerd. "Antwerp" van Peter Van Goethem, "C.A.P.E.", "Printed Matter" van Eitan Efrat en Sirah Foighel Brutmann en "Viva Paradis" van Isabelle Tollenaere.
Tenslotte werd "LoveMEATender" van Manu Coeman geselecteerd voor de Green Screen competitie en is "The Heir" van Jeremy De Rycke geselecteerd voor de Studenten competitie.
IDFA vindt dit jaar plaats van 16 tot 27 november.

 

CANVAS LANCEERT "BACK IN THE USSR" MET WEB APP (10/9/2011)

Afgelopen week werd de nieuwe documentaire reeks "Back in the USSR" gelanceerd. Stefan Blommaert en Jan Balliauw gaan na hoe het de Russen, de Oekraieners, de Georgiers, … vergaat 20 jaar de val van het communisme. Welke veranderingen bracht dit mee? Ondertussen is er een generatie opgegroeid waarbij de herinneringen aan de Sovjet-Unie slechts verhalen uit het verre verleden zijn.
Nieuw met dit programma is ook de unieke web app die hiermee samen gaat. De app is zowel geschikt voor pc als voor tablet en eenvoudig te gebruiken. Zodra de uitzending begint gaat de app online. Voor meer informatie zie de canvas-website.

 

KLARA VAN ES KRIJGT FONSKE (09/8/2011)

Op het Filmfestival Oostende zijn de jaarlijkse filmprijzen de 'Fonskes' uitgereikt. Naast Johan Leysen viel Klara Van Es ook in de prijzen.
Klara Van Es maakte onlangs "Verdwaald in het geheugenpaleis", een documentaire over mensen die lijden aan Alzheimer. Hiervoor volgde zij acht mensen met dementie die in de eerste fase van hun ziekte zitten. Een gevecht tegen angst en vergeten, dat ze onverbiddelijk zullen verliezen.
De Fonskes zijn een initiatief van het maandblad Filmmagie en van het Vlaams Filmmuseum en -Archief. Zij bekronen mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaamse filmwereld. Eerdere laureaten waren onder meer Robbe de Hert, Stijn Coninx, Raoul Servais, Jan Decleir en An Petersen. Dit jaar werd de filmprijs al voor de 15e keer uitgereikt.
Na afloop van de uitreiking maakte Karel Deburchgraeve, recensent en voorzitter van Filmmagie, bekend dat de Fonskes ook in 2012 worden uitgereikt op het Filmfestival van Oostende. "Dit is een ideaal forum om onze prijzen uit te reiken. We zijn tevreden over de samenwerking."(Bron: Belga)

 

ENFANTS DE LA MER/MÈRE WEER IN DE PRIJZEN (06/6/2011)

De kortdocu "Enfants De La Mer/Mère" van Annabel Verbeke, die eerder al een wildcard documentaire in de wacht sleepte, kreeg de afgelopen maanden nog 2 prijzen. Op het Festimages festival van Charleroi kreeg Verbeke de Grand Prix en op het International Student Film Festival Sehsüchte kreeg de film de prijs voor Beste Documentaire onder 30 minuten.

 

3E EDITIE MILLENIUM FESTIVAL TE BRUSSEL (05/30/2011)

Van 8 tot 14 juni vindt in Brussel de 3e editie plaats van het International Millenium Documentary Festival plaats. Het festival vertoont films die de Milleniumdoelstellingen, zijnde acties tegen extreme armoede, analfabetisme, vrouwenrechten en klimaatverandering, in het licht stellen. Documentairefilms uit de hele wereld die ons confronteren met de fundamentele vraagstukken van de mensheid.
Op het festival worden 4 prijzen uitegereikt; een Grand Prix, een prijs voor de beste ontwikkelingsboodschap, een prijs voor de beste mensenrechten boodschap, een publieksprijs en een speciale jury prijs voor de origineelste en innovatiefste documentaire.
Het festival wordt geopend met de film "Todos Vos Sodes Capitans" gevolgd door enkele optredens. De prijzen worden uitegereikt op de slotavond.
De voorstellingen gaan door in Cinema Vendôme, Flagey en CIVA te Brussel.

 

link WILDCARD DOCUMENTAIRE WINNAARS BEKEND (12/3/2010)

DOCU LINKS

European Documentary Network
Holland Doc
Big Sky Film festival
Silver Docs
Hot Docs
CPH DOX
IDFA
DOK Leipzig
Full Frame
Hot Springs
Sheffield Docfeset
DOXA
Yamagata
Docfest Atlanta
Auckland Edge
Dokfest
London Doc festival