De Leuvense Scene

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

De Leuvense Scene

Regie door Johan Van Schaeren
België | 103 min. | Nederlands gesproken (geen ondertiteling)

De voorstelling van 26/3 wordt ingeleid door de regisseur.

Leuven, begin jaren 70. Het stof van de studentenrevolte is gaan liggen. Het heeft de stad een flinke reputatie gegeven als broeinest van kritische tegenstemmen en activisten van allerlei pluimage. Studenten zijn niet alleen politiek, maar ook cultureel geëgageerd; ze maken muziek, organiseren concerten en openen cafe’s. Een nieuwe golf Angelsaksische bands bereikt het vasteland: de nieuwe folkies, protest-songsschrijvers en rockers inspireren de geesten.

Er verschijnt een nieuw type café’s; de bruine kroegen, muziekcafé’s waar de oude jukeboxen plaats gemaakt hebben voor platenspeler en waar de nieuwe LP’s uit Londen worden opgelegd en samen beluisterd. Er wordt, onder een blauw rookgordijnen  gediscussieerd en gefilosofeerd, gedronken en gemusiceerd. In  Leuven, lang nog niet zo proper als vandaag, heerst een vrolijke milde anarchie. Het Leuvense nacht- en caféleven krijgt een reputatie die ze nog decennia zal meedragen. De unieke sfeer maakt van de stad een ware aantrekkingspool voor muzikanten, avonturiers en creatieve ondernemers uit het hele land.
 
De documentaire film “De Leuvense Scene” schetst een portret van de scene in Leuven van de vroege jaren 70 tot de vroege jaren 80. Aan de hand van getuigenissen met muzikanten, producers, cafébazen, managers en organisatoren reconstrueren we die memorabele jaren. Jaren die later van grote betekenis zullen blijken, jaren waarin de basis werd gelegd voor de decennia Vlaamse pop en rock die volgden.

 

Credits

Productiehuis Fonk vzw
Montage Matthias Therry