EXPRMNTL

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

EXPRMNTL

Regie door Brecht Debackere
België | 65 min. | Frans, Nederlands, Engels gesproken (Engels ondertiteld)

Deze voorstelling zal worden uitgeleid door de regisseur

DDe term ‘experimentele film’ lijkt voor sommigen een highbrow kwaliteitslabel, voor anderen misschien eerder een beleefd eufemisme voor slechte film Wat is de betekenis van deze toch-wel-vage term? En waarom is de experimentele film vandaag zo moeilijk te vinden? Regisseur Brecht Debackere zoekt een antwoord via de geschiedenis van EXPRMNTL – ooit een legendarische filmfestival. En vandaag ook de naam van een fascinerende documentaire.

De documentaire EXPRMNTL belicht een belangrijke episode uit de culturele scène van de radicale cinema, underground muziek en de ongeremde experimentele drift. EXPRMNTL was aanvankelijk het randprogramma van het “Wereldfestival van Kunst en Film” dat tussen 1949 en 1974 doorging in het casino van Knokke. Het speciale randprogramma stelde het medium voor in al zijn vormen en kleuren: surrealistische film, dadaïstische film, abstracte film, … EXPRMNTL kende slechts 5 edities, maar was wel het meest legendarische experimentele filmfestival ooit. 
 
De betekenis van experimentele film wordt verduidelijkt door naar de geschiedenis van EXPRMTL te kijken, een geschiedenis die letterlijk de aard van film in vraag stelt. De liefhebber van ondergrondse film komt in deze documentaire niets te kort: hier een flits van de cultfiguur Pierre Clementi, daar een beeld van Yoko Ono, zeldzaam materiaal van de ‘randanimatie’ op het festival – zoals een springkasteel vol naaktlopers – en nog veel meer onbekende subversieve parels van de festivalcatalogus. Filmmaker Debackere weet met deze documentaire een onderwerp aan te slaan dat vandaag maar al te relevant is: de beperkte vertoningsmogelijkheden voor experimentele film.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Stephen Dhoedt
Cinematografie Steven Dhoedt, Sander Vandenbroucke
Muziek Boris Debackere, Raf Enckels