Free to Run

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Free to Run

Regie door Pierre Morath
België, Frankrijk, Zwitserland | 95 min. | Engels, Frans gesproken (Nederlands ondertiteld)

De voorstelling van 3/mei zal worden gevolgd door een Q&A met de regisseur, Pierre Morath

Er was eens… een wereld waar lopen iets was voor weirdo’s, excentriekelingen en demonstranten. Waar lopen verboden was voor vrouwen. Tot de hype losbarstte en we met z’n allen lopers werden.

Van de straten in New York tot de paden van de Zwitserse Alpen, van São Paulo tot Parijs, Peking of Sydney, mannen en vrouwen, kampioenen en amateurs... elk jaar zijn er miljoenen mensen die hardlopen. Of het nu gaat om prestigieuze en groots georganiseerde marathons of om de buurvrouw die door het park jogt, lopen is helemaal ingeburgerd in onze maatschappij.

Nog geen vijftig jaar geleden was dat nochtans helemaal anders: lopen was voorbehouden voor mannen, beperkt tot stadions en met strikte, soms absurde regels. Aan de hand van onuitgegeven getuigenissen en archiefbeelden vertelt ‘Free to Run’ voor het eerst het verbazingwekkende verhaal van het hardlopen gedurende de voorbije 50 jaar. Over de strijd van vrouwen om te mogen lopen, het ontstaan van veldlopen en marathons tot de booming business die lopen tegenwoordig is. Of hoe een marginale en militante daad een universele passie werd.

Regisseur Pierre Morath – zelf een fervente loper sinds zijn 15de – combineerde zijn opleiding als historicus met zijn passie voor lopen. De geschiedenis van het lopen functioneert als een fascinerende spiegel van belangrijkste maatschappijevoluties de voorbije decennia. ‘Free to Run’ is een inspirerende ode aan het hardlopen én een getuigenis van een mentaliteitswijziging over de jaren heen.


Over de regisseur(s)

Pierre Morath is niet alleen een Zwitserse regisseur, maar ook een historicus, journalist en zelfs een ex-topatleet. In 2005 produceerde en co-regisseerde hij zijn eerste langspeler, Les Règles du Jeu, die vertoond en bekroond werd op verschillende internationale filmfestivals. In 2013 won hij voor zijn film Chronique d’une mort oubliée in Zwitserland de Prix Catholique des Médias.

 

Credits

Producent Jean-Marc Fröhle, Fabrice Estève, Marie Besson
Cinematografie Xavier Pique
Muziek Kevin Queille