The Girl Who Saved My Life

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

The Girl Who Saved My Life

Regie door Hogir Hirori
Zweden | 79 min. | Koerdisch, Zweeds gesproken (Engels ondertiteld)

De vertoning van 3 mei zal worden gevolgd door een Q&A met de regisseur.

Omwille van een meisje stapt een man niet op een vlucht die later fataal afloopt. Niet het verhaal van een Hollywood-romcom, maar van het ongelooflijk indringende vluchtelingenportret van de Koerdisch-Zweedse filmmaker Hogir Hirori.

Filmmaker Hogir Hirori leeft in Zweden samen met zijn hoogzwangere vrouw. Wanneer hij de beelden ziet van de miljoenen mensen die in Irak vluchten voor de opmars van IS, kan hij niet anders dan vertrekken om deze tragedie te documenteren. Het is immers zijn thuisland: hij kent het gebied, spreekt de taal en - bovenal - hij weet wat het is om vluchteling te zijn.

Ter plaatse krijgt hij de kans om mee te reizen in een helikopter die naar het Shingal gebergte zal vliegen, de plek waar honderd duizenden Yezidi’s vastzitten, omsingeld door IS. Een unieke kans voor een reportagemaker. Maar op weg naar de helikopter, stoot hij op een 11-jarig meisje dat in pijn alleen op de grond ligt in de brandende hitte. Hij besluit de helikopter niet te nemen, maar haar eerst te helpen. Een beslissing die zijn leven redde, want de helikopter zou niet veel later fataal neerstorten. Later keert hij terug om het meisje dat zijn leven redde terug te vinden. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij vele oorlogsslachtoffers elk met hun eigen verhaal. Het grote verschil met andere documentaires is dat Hirori ‘één van hen’ is: hij heeft ook zijn eigen verhaal. Zo raakte hij – toen hij ongeveer dezelfde leeftijd had als het meisje – ook een tijd gescheiden van zijn ouders, toen zijn vader opgesloten werd omdat hij met de Koerdische Peshmerga tegen IS streed. Die betrokkenheid dringt door in elk beeld en zorgt ervoor dat je als kijker meer dan ooit binnentreedt in de realiteit van de oorlogsvluchtelingen.


Over de regisseur(s)

Hogir Hirori is een Koerdische filmregisseur, -monteur en freelance fotograaf die daarbovenop zijn eigen productiebedrijf, Lolav Media, heeft opgericht. Hij woont en werkt in Zweden, waar hij op 19-jarige leeftijd naartoe vluchtte. In 2014 bracht hij nog een documentaire uit met als titel Victims of IS.

 

Credits

Producent Hogir Hirori
Cinematografie Hogir Hirori, Millat Hirori
Muziek Mohammed Zaki