The Islands and the Whales

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

The Islands and the Whales

Regie door Mike Day
Denemarken, VK, Faeröer | 85 min. | Faeröers, Deens en Engels gesproken (Engels ondertiteld)

Op de Faeröereilanden – een eilandengroep in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland – leven de eilandbewoners al eeuwen van wat de natuur hen te bieden heeft: zeemeeuwen en walvissen. Maar het voortbestaan van deze manier van leven wordt langs alle fronten bedreigd. Schots regisseur Mike Day kreeg voor deze visueel overdonderende documentaire de prijs voor Beste Opkomend Filmmaker op Hot Docs.

Al eeuwenlang leven de eilandbewoners van wat de natuur hen te bieden heeft. Vaders leren hun zoons hoe ze het beste vogels kunnen vangen en de hele gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de walvisvangst weer plaatsvindt. Maar door de vervuiling van de oceanen neemt het aantal lokale vogels steeds meer af en zit het vlees vol giftige stoffen. Een lokale toxicoloog heeft ontdekt dat het vlees zelfs zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en heel wat andere medische problemen. Daarnaast is er veel kritiek van buitenaf op de walvisvangst. Milieuactivisten komen naar de eilanden, vastberaden om in te grijpen. Dit alles leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities. Hoe gaan de Faeröer om met deze belangenverstrengeling?

Naast de visuele pracht van adembenemende luchtbeelden, afgewisseld met een schitterend oog voor detail, is het vooral Days contact met eilandbewoners dat indruk maak. Hij moest de beelden van de walvisjacht niet undercover maken, want gedurende de 5 jaar dat hij filmde, won hij het vertrouwen van de bewoners. Hij kon ze dus gewoon filmen en schetst zonder oordeel hun manier van leven, en creëert zo een intimiteit die uitzonderlijk is rond dit beladen thema. Een uitzonderlijke film die tegelijk monumentaal als erg intiem is.


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door de korte documentaire

Ins Holz
(Corina Schwingruber Ilic, Thomas Horat / Zwitserland / 13 min.)


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Mike Day
Cinematografie Mike Day
Muziek Antony Partos, Mike Sheridan