In Loco Parentis

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

In Loco Parentis

Regie door Neasa Ní Chianáin, David Rane
Ierland | 99 min. | Engels gesproken (geen ondertiteling)

De excentrieke leraren John en Amanda gaan, na bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort, op pensioen. Ze hebben altijd met passie lesgegeven volgens hun eigen mantra “Reading. Rithmetic. Rock-‘n-roll!” Het is onmogelijk om niet mee te leven met deze leraren die hun beroep vol passie uitoefenen in een unieke omgeving. Bekroonde regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane brengen een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs.

In Loco Parentis toont je een jaar uit het leven van John en Amanda Leyden, twee sympathieke leraren die lesgeven aan de enige kostschool in Ierland voor kinderen van 7 tot 12 jaar, Headfort genaamd. De bijzondere leraren behoren al 46 jaar tot de school, die door zijn 18de-eeuwse look direct doet denken aan het Zweinstein van Harry Potter. John geeft er wiskunde, Latijn en Engels, maar ook gitaar. Amanda daarentegen probeert de kinderen iets bij te brengen over literatuur. Maar na al die jaren komt hun pensioen in zicht. Kunnen ze de school, die tot nu hun hele leven is, achterlaten?
 
Na selecties voor onder ander Sundance Film Festival en IDFA, is deze documentaire van award-winnende regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane ook op DOCVILLE te zien. De regisseurs kregen onbeperkte toegang tot de klassen, maar ook tot stafvergaderingen, recreatieruimtes en de repetitiekelder van de twee schoolbandjes. Doorheen de school, en dus ook doorheen het leven van John en Amanda, loopt een positieve, magische sfeer, die de regisseurs perfect op het scherm weten over te brengen.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Angelo Orlando, Montse Portabella, David Rane, Efthymia Zymvragaki
Cinematografie Neasa Ní Chianáin
Muziek Eryck Abecassis