Reach for the Sky

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Reach for the Sky

Regie door Wooyoung Choi, Steven Dhoedt
België, South Korea | 90 min. | Koreaans gesproken (Engels ondertiteld)

De voorstelling van 4 mei wordt gevolgd door een DOCVILLE+ Sessie (zie lager)
De voorstelling van 5 mei wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur, Steven Dhoedt.

Ieder jaar begin november is Zuid-Korea in de greep van de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. De score bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag verder studeren maar is, in een land geobsedeerd met prestatie, ook een statussymbool.

In de strenge, competitieve maatschappij van Zuid-Korea krijgt je als leerling één kans per jaar om je toekomst veilig te stellen. Tijdens de nationale examen, de Suneung test, kan je kans maken om toegelaten te worden tot één van de prestigieuze universiteiten van het land. Alleen we de beste scores haalt, mag doorgaan, de rest vloeit af naar een minder gegeerde universiteit en klimt niet verder op de sociale ladder. Gezien alles afhangt van die ene test is de druk om te slagen is enorm. In de marge van de test is een hele industrie ontstaan van bijscholingen, training schema’s en zelfs magie en waarzeggerij. ‘Reach for the Sky’ volgt drie leerlingen die zich al maanden non-stop voorbereiden op de allesbepalende test. Hun toewijding en opoffering is naar onze Westerse normen ongezien. Hun naschoolse activiteiten bestaan louter uit uren bijscholing aan de hagwon, een soort privé-onderwijs. Deze jongeren mogen geen kind meer zijn: voor (niet-competitieve) sport, ontspanning of godbetert even nietsdoen, is er geen ruimte meer. Ze worden klaargestoomd om, net als hun ouders, de perfectie na te streven.

De voorstelling van 4 mei wordt gevolgd door de Docville+ sessie 'Heeft ons onderwijssysteem nood aan elitescholen?'. Dit debat is gratis toegankelijk.
(Klik hier voor meer info)

 


Over de regisseur(s)

Steven Dhoedt is een Belgische regisseur, producent en cinematograaf, en een oude bekende van Docville. In 2013 werd zijn film State of Play, over enkele professionele gamers in Zuid-Korea, vertoond op het festival. In 2003 richtte hij een eigen productiehuis op, Visualantics, dat zich toelegt op creatieve documentaires, fictie en nieuwe media. Zijn werk, dat zich voornamelijk toelegt op hedendaagse topics en subculturen, werd al op verschillende internationale filmfestivals vertoond.
Wooyoung Choi is een freelance regisseur uit Zuid-Korea. Hij werkte mee aan meer dan 15 grote televisieproducties in Korea, en in 2007 regisseerde hij zijn eerste 60-minuten durende documentaire, Soul Performance Gut, waarvoor hij veel lof ontving. In 2010 regisseerde hij zijn eerste internationale documentaire, Here Comes Uncle Joe.

 

Credits

Producent Gert Van Berckelaer, Sinae Ha, Steven Dhoedt
Cinematografie Steven Dhoedt
Muziek Regina Lok Yan To