Seed: The Untold Story

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Seed: The Untold Story

Regie door Jon Betz, Taggart Siegel
VS | 94 min. | Engels gesproken (geen ondertiteling)

Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding en medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan soms zo onzorgvuldig mee om?

Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding, medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan zo soms zo onzorgvuldig mee om? In de voorbije eeuw is 94% van de zaadvariëteiten verdwenen, voornamelijk doordat enkele megagrote bedrijven de meerderheid van onze zaden beheren en bijna monopoliseren. Maar als een ware David tegen Goliath zijn er enkelen die de strijd aangaan en met pure passie zaden behouden voor hun teloorgang.

Wereldwijd voeren boeren, wetenschappers en advocaten een strijd voor de toekomst van onze voeding. Want de geschiedenis heeft ons al geleerd dat het definitieve verdwijnen van diverse zaadsoorten kan catastrofale gevolgen hebben. Het hartverwarmende verhaal van de voorvechters van diversiteit in zaden is niet enkel aanstekelijk in zijn passie en oogverblindend door zijn prachtige cinematografie, maar vooral ook een erg fascinerende inkijk in een onbekende wereld. Het belang van het behouden van een diversiteit binnen de zaden wordt helder in beeld gebracht en aangetoond door voorvechters van de Minnesota in de VS, tot Madhya Pradesh in India. Een oogverblindende ode aan de vitaliteit, diversiteit en schoonheid van zaden, waarvan sommigen even bedreigd zijn als de ijsbeer.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Taggart Siegel, Jon Betz
Cinematografie Taggart Siegel
Muziek Jon Betz