Tokyo Idols

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Tokyo Idols

Regie door Kyoko Miyake
VS, Canada, Japan | 90 min. | Japans gesproken (Engels ondertiteld)

De voorstelling van 27/3 wordt gevolgd door een nagesprek met Prof. dr. Dimitri Vanoverbeke, professor Japanse Studies.

Elk land heeft zijn lokale idolen en zijn superfans, maar in Japan gaan ze – zoals wel vaker – nog een stapje verder. De ‘idols’ zijn jonge tienermeisje die zelden zelf zingen of een instrument bespelen, maar immens populair zijn wegens hun ‘schattige en onschuldige’ uitstraling. En hun superfans? Die stellen hun leven volledig in het teken van hun favoriete ‘idol’.

Meer dan 10.000 tienermeisjes in Japan noemen zichzelf ‘idols’. Decennia lang vormde de verering van schattige meisjes als een van de meest vreemde subculturen in Japan, een vrij specifieke invulling van de vrouwelijke seksualiteit. Door de opkomst van het internet werd de subcultuur “idols” een mainstream fenomeen. Ze is alomtegenwoordig in de Japanse maatschappij en wordt opgevolgd door een enorme geldindustrie. Tokyo Idols volgt enkele idols én hun superfans die soms letterlijk hun leven geven om hun idool virtueel én in het echt te kunnen volgen.
 
Regisseur Kyoko Miyake trok na haar jeugd weg uit Japan. Het was pas later, tijdens haar bezoeken terug in haar thuisland, dat ze bekend raakte met het fenomeen van de idols. Ze gaat op onderzoek naar wat aan de basis ligt van dit fenomeen en waarom zij en vele andere meisjes zich ongemakkelijk voelen in Japan. Een fascinerende documentaire die verder reikt dan een exotisch fenomeen, maar vragen stelt bij de almaar groter wordende disconnectie tussen de man en de vrouw, en tussen virtualiteit en realiteit in deze hypermoderne tijden.


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door de korte documentaire

Fan Girl
(Liza Mandelup / USA / 5 min.)


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Felix Matschke, Kyoko Miyake, Bob Moore
Cinematografie Van Royko
Muziek David Drury