Tower

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Tower

Regie door Keith Maitland
VS | 82 min. | Engels gesproken (geen ondertiteling)

1 augustus 1966. Op de rustige campus van de Texas University klinken er plots geweerschoten. Een verwarde man heeft zich verschanst achter de klokkentoren bovenop het hoofdgebouw. Hij opent het vuur en schiet op willekeurige voorbijgangers. Er volgen een intense 1,5 uur van angst, minutieus gereconstrueerd door toenmalige slachtoffers en getuigen: de jongen die net voorbijfietste, een journalist, de aansnellende agenten, een zwangere vrouw …

1 augustus 1966. Op de rustige campus van de Texas University klinken er plots geweerschoten. Een verwarde man heeft zich verschanst achter de klokkentoren bovenop het hoofdgebouw. Hij opent het vuur en schiet op willekeurige voorbijgangers.  Er volgen een intense 1,5 uur van angst, minutieus  gereconstrueerd door toenmalige slachtoffers en getuigen:  de jongen die net voorbijfietste, een journalist, de aansnellende agenten, een zwangere vrouw… doodgewone mensen wiens leven radicaal veranderde en die soms tot meer in staat bleken dan ze zelf dachten. Het verhaal wordt indringend in beeld gebracht met de rotoscopie-techniek, een animatieprocedé waarin live action wordt overgetekend, afgewisseld met veel mediafragmenten en archiefmateriaal. 
 
Deze indrukwekkende film won de publieksprijs op het SXSW filmfestival.
 
We kijken in Europa vaak wat meewarig op als er weer een massaal schietincident is op een school in de VS. De bekroonde documentaire Tower bewijst dat zo’n drama meer is dan een zinloze tragedie of een aanleiding tot discussie over wapenbezit. Het is een verhaal van mensen: van spanning en doodsangst, maar ook van moed en onbaatzuchtigheid. Vijftig  na jaar deze allereerste massale schietpartij op een school  brengt Tower niet enkel een terugblik op een zinloze tragedie, maar een diepgaande thriller over adrenaline, angst, moed en medeleven.


Over de regisseur(s)

 

Credits

Producent Keith Maitland, Megan Gilbride, Susan Thomson
Cinematografie Keith Maitland
Muziek Osei Essed