Nieuwe lichting Science Pitch docu's
€80.000 steun aan twee korte documentaires
gebaseerd op onderzoek van UGent en UAntwerpen
DOCVILLE produceert voor de derde keer twee korte wetenschappelijke documentaires. Tijdens de Science Pitch op DOCVILLE 2025 stelden onderzoekers hun research voor aan een groep filmmakers en producenten. Na een reeks speeddates tussen filmmakers en onderzoekers en een jurypresentatie kwamen er twee nieuwe samenwerkingen - en tegen volgend jaar: twee documentaire kortfilms - uit de bus. Naast de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de UGent deed dit jaar ook de KU Leuven mee aan de Science Pitch.
Op die manier streven DOCVILLE en de deelnemende universiteiten naar korte auteursdocumentaires die inhoudelijk waardevol zijn, wetenschappelijk onderzoek belichten en dat alles zonder in te boeten aan creativiteit. Net als de afgelopen twee festivaledities gaan de nieuwe documentaires in wereldpremière op de openingsavond van ScienceVille, het wetenschappelijke luik van DOCVILLE op vrijdag 20 maart 2026.
Met dank aan onze partners
De Science Pitch wordt mogelijk gemaakt door de steun van VRT CANVAS, de Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie (WEWIS) en de Nationale Loterij. Productiehuis Associate Directors zal de documentaires produceren.
De geselecteerde projecten
Wie ben ik als ik ontwaak?
Onderzoeker: Liselotte Gezels - UAntwerpen
Regisseur: Lize Cuveele
Wie ben ik, als ik ontwaak wil komaf maken met de gangbare clichés rond elektroconvulsietherapie (ECT). Als therapieën en medicatie geen uitweg bieden voor ernstige depressie, kan deze behandeling met kleine stroomstoten onder narcose soelaas bieden. En dat zonder stuiptrekkingen à la One Flew Over the Cuckoo’s Nest.
De studie van arts-onderzoeker Liselotte Gezels focust op hoe terugval in depressie na ECT voorkomen kan worden. De film volgt het behandeltraject van enkele patiënten: van intake tot zichtbare verbetering. Met gebruik van point clouds zie je de hersenen in actie en wordt de medische wetenschap met twee voeten in de menselijke context geplaatst. In deze korte docu ontmoeten het mysterie van het brein en het universum elkaar en wint wetenschap van angst en stigma.
De kip, het ei en de speelvogel
Onderzoeker:Frederick Verbruggen - UGent
Regisseur: Lode Desmet
Hoe kijkt een wetenschapper naar een vogel en wat zegt dat over onze kijk op wetenschap? De kip, het ei en de speelvogel focust op het onderzoek van Frederick Verbruggen, een cognitief psycholoog annex gedragswetenschapper die zijn aandacht verlegde van mens naar vogel. De kwartels die hij bestudeert, vormen de rode draad in de film. Tijdens gerichte gedragsexperimenten onderzoekt Frederick hoe de vogels hun zelfbeheersing ontwikkelen. De kwartelstudie wordt afgewisseld door andere onderzoeken, vogelsoorten en verrassende info.
Kunnen de inzichten van Frederick en zijn team veralgemeend worden? Is de ene vogel de andere wel? Zijn meeuwen echt de hooligans van de zee? Hoe daten monniksgieren het liefst? En zijn vogels wel zo verschillend van mensen?
Hoe werkt de Science Pitch?
Traject creaties korte docu's
Wetenschappers van de deelnemende universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB en UAntwerpen) konden een voorstel formuleren om te motiveren waarom hun onderzoek een documentaire verdient. De geselecteerde wetenschappers kregen vervolgens elk mediatraining om hun project te kunnen pitchen aan een groep filmmakers tijdens het festival. Die filmmakers kregen vervolgens een aantal weken tijd om op basis van het onderzoek een concept voor een korte documentaire te destilleren. Ze krijgen nu elk een budget van minstens €40.000 om hun creatie te verwezenlijken. |
De vorige edities van Science Pitch
De afgelopen twee festivaledities gingen de eerste kortfilms geproduceerd door DOCVILLE in première op de openingsavond van ScienceVille. Filmmakers Camille Ghekiere en Charlotte De Cort baseerden zich in 2024 op het werk van onderzoekers Marc Kochzius (VUB) en Kushlani Dissanayake voor Coral City, over de toekomst van koraalriffen in Sri Lanka. Testerep gaat over het gelijknamige verdwenen schiereiland voor onze kust. Vincent Langouche ging voor deze korte docu aan de slag met het project van onderzoeker Soetkin Vervust (VUB).
In 2024 vervoegden UGent en UAntwerpen de Science Pitch en op DOCVILLE 2025 gingen De dag dat het zonlicht niet meer scheen van Maria en Frederik Stuut, gebaseerd op onderzoek van Cem Berk Şenel (VUB) en Pim Kaskes, en Het wonder daaronder in première op ScienceVille. Die laatste is een creatie van Nina Landau die focust op het Isala-onderzoek van UAntwerpen, in samenwerking met onderzoeker Sarah Ahannach en het team van prof. Sarah Lebeer.
Over de deelnemende universiteiten
De korte wetenschappelijke docu's zijn het resultaat van een samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en het FWO.
Sinds 1986 zet de Vrije Universiteit Brussel zich systematisch in voor wetenschapscommunicatie en -popularisering. Door deelname aan de Science Pitch wil de universiteit vernieuwende manieren ontdekken voor het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en het uitdragen van verwondering.
KU Leuven engageert zich om wetenschap dichter bij het brede publiek te brengen en organiseert interactieve en toegankelijke activiteiten voor jong en oud. Voor iedereen die nieuwsgierig is.
De Universiteit Antwerpen maakt je warm voor wetenschap en laat je kennismaken met de impact ervan op ons dagelijkse leven. Een opdracht waarbij al haar wetenschappers worden betrokken. Je kan er terecht voor lezingen, evenementen en creatieve initiatieven die wetenschap en samenleving verbinden.
De Universiteit Gent neemt verschillende initiatieven om de relatie tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren, zoals lezingen, workshops, wetenschapscafés, podcasts, storytelling en andere initiatieven. Zo wil ze wetenschap dichter bij de mensen brengen en het maatschappelijk debat over wetenschappelijke evoluties faciliteren en stimuleren.
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) financiert excellent wetenschappelijk onderzoek mét impact. Het FWO hecht veel belang aan het versterken van het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap. Daarom spoort het haar onderzoekers aan om systematisch te communiceren over hun onderzoek naar het brede publiek.