De toekomst van het onderwijs in Vlaanderen.

De voorbije decennia kwam er in het onderwijs geleidelijk aan meer aandacht voor welbevinden, persoonlijke ontplooiing, aandacht voor eigen interesses en intrinsieke motivatie.
De huidige regering lijkt de focus terug te willen verleggen naar zuivere kennisoverdracht en een top down aanpak. Her en der wordt een verband gelegd tussen de grotere focus op ervaringsgericht onderwijs en de minder goede PISA-resultaten. Maar klopt dat wel? Wat zou moeten primeren in het onderwijs: een focus op zuivere kennisoverdracht en prestaties of een bredere blik, waarin ook ruimte is voor de eigenheid van de kinderen? En spreken die twee zaken elkaar nu tegen of niet?

Panelgesprek met Ronni Hermans (één van de allereerste leerkrachten van de Appeltuin en een van de protagonisten uit de film) , Katrien Nijs (klastitularis en pedagogisch begeleider in Freinetbasis- en secundair onderwijs), Geert Kelchtermans (hoogleraar en hoofd van het Centrum voor Onderwijsvernieuwing en de Ontwikkeling van Leraar en School (COOLS) aan de KU Leuven), Piet Van Avermaet (UGent) en Koen Daniëls (Vlaams volksvertegenwoordiger met bijzondere interesse voor onderwijs).
Moderatie door Soetkin Bulcke.