JasonMaasja Ooms

Wat als zorg geen zorg is? Jason getuigt over het jaar dat hij doorbracht in de gesloten jeugdzorg in Nederland. Hij stelt zich kwetsbaar op door zich eerlijk en open te laten volgen tijdens zijn huidige, intensieve traumabehandeling. Want voor Jason is het duidelijk: hoe goed bedoeld ook, jongeren opsluiten helpt niet. Integendeel. Een indringend en persoonlijk portret dat belangrijke vragen oproept rond de werking van de huidige jeugdzorg.

In haar derde film over de Nederlandse jeugdzorg laat one-woman filmcrew Maasja Ooms de 22-jarige Jason Bhugwandass aan het woord, die hiermee vele kinderen uit de gesloten jeugdzorg een stem geeft. Hij vertelt hoe hij op zijn zestiende een jaar lang werd opgesloten in zo’n instelling en hoe zijn ervaringen daar hem verder hebben getraumatiseerd in plaats van hem te helpen. Met scherpe argumenten stelt hij de rechtvaardigheid ervan in vraag. Hij laat de camera toe getuige te zijn van zijn eigen traumatherapie, waar kinderen wel vaker terecht komen na een opname in de gesloten jeugdzorg. Zijn missie: het systeem veranderen. Kinderen moeten geholpen worden, niet opgesloten. De film spoort aan om de opsluiting van kinderen binnen de zorg kritisch in vraag te stellen en creëert bewustzijn rond de gevolgen ervan. Maar naast deze maatschappelijke relevantie raakt deze indringende getuigenis ook op persoonlijk vlak met universele thema’s zoals zelfbeschikkingsrecht, zelfbeeld, en het recht op goede hulp.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Coming of age Portret Opvoeding

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 25.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Jeugdzorg 2.0

Filminfo

REGIE Maasja Ooms
Nederland
2021 90 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Maasja Ooms

Script

Maasja Ooms

Producent

Willemijn Cerutti

Productiehuis

Cerutti Films

Cinematografie

Maasja Ooms

Montage

Maasja Ooms & Sander Vos

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)