A Marble TravelogueSean Wang

De bijzondere route die marmer aflegt - van ontginning tot eindproduct - is verrassend én tekenend voor de hedendaagse globale economie. Het marmer maakt een reis van ruw blok tot hellenistisch beeldhouwwerk of koelkastmagneet, van Griekenland naar China en weer terug. Op speelse en ironische wijze wordt er gehint naar de schaduwkanten en het absurdisme van de wereldeconomie, neoliberalisme en consumentisme.

De marmer route start vanaf de Griekse groeve, die - zoals vele ondernemingen in Griekenland - beheerd wordt door een Chinese zakenman. Het marmer wordt verzonden naar China waar Chinese beeldhouwers de marmerblokken verwerken tot beelden in Griekse stijl en arbeiders in een Chinese fabriek het restafval verwerken tot souvenirs zoals koelkastmagneten, die dan terug naar Griekenland worden verscheept waar ze, ironisch genoeg, vaak door Chinese toeristen gekocht worden. Regisseur Sean Wang brengt kitschy aberraties - zoals een Eiffeltoren of Europese kastelen midden in China - fraai in beeld met scherpe kleuren, contrasten en composities. Inhoudelijk legt hij complexe verbanden tussen het verlangen van de Chinese middenklasse naar alles wat met Europa te maken heeft en de commodificatie van kunst gemaakt en gekocht door Chinezen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Internationale selectie

Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek.  De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.

 Andere culturen Mild komisch Economie Visueel Verbluffend

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Sean Wang
Griekenland, Nederland
2021 97 min.
Chinees, Engels, Frans, Grieks gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Sean Wang

Script

Sean Wang

Productiehuis

Jia Zhao / MUYI FILM, Zijian Wang for Blackfin Productions

Cinematografie

Carles Muñoz Gómez-Quintero, Sean Wang, Xiao Xiao

Montage

Tao Gu, Claudio Hughes, Sean Wang

Muziek

Jeroen Goeijers

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)