African ApocalypseRob Lemkin

De Britse dichter Femi Nylander treedt in de voetsporen van een extreem wrede massamoordenaar die amper voorkomt in de annalen van de geschiedenis: de koloniale kapitein Paul Voulet die in 1899 een spoor van dood en vernieling zaaide in West-Afrika. Het was de periode waarin Joseph Conrad zijn beroemde roman Heart of Darkness publiceerde, een eigentijdse inkijk in het toenmalige kolonialisme, en het boek waarvan Barack Obama zei dat het hem hielp begrijpen waar de angst voor zwarten vandaan komt.

De roadtrip van Nylander is een aangrijpende confrontatie met de brutale erfenis van het kolonialisme, een erfenis die tot op vandaag doorleeft. Zijn persoonlijke reis legt een verborgen, gedeelde geschiedenis bloot die niet genegeerd kan worden. De zwarte dichter en activist Femi Nylander vertrekt vanuit Oxford op een indrukwekkende reis, die heden en verleden met elkaar verbindt. Net als de meeste van ons kent hij het koloniale verleden enkel uit de eenzijdige, westerse geschiedenisboeken. In het beste geval is het iets waarover je leest en discussieert, maar niet iets wat je - zelfs als zwarte student - écht voelt en doorleeft. Nylander gaat naar Niger op zoek naar de geschiedenis die niet op school wordt aangeleerd. Zijn leidraad is de route die de bloeddorstige Franse kapitein Paul Voulet volgde in 1898, in dezelfde periode dat Joseph Conrad zijn beroemde roman schreef. Het onbekende verhaal van de bloeddorstige kapitein is generaties later nog steeds voelbaar in Niger en een belangrijk onderdeel van een geschiedenis die te lang onderbelicht is gebleven.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Internationale selectie

Na een strenge selectie uit meer dan 1.000 inzendingen en wereldwijde festivalprospectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires. Films die je naar ongekende werelden brengen: van een voodoo-kerk in Congo over een tienerkamer in de States tot een boksring in Nederland of een bioscoop in Kabul. Hoe ongekend deze werelden ook zijn, ze zijn het toneel van  menselijke verhalen, meesterlijk gevat door de beste documentairemakers.

 Afrika Kolonialisme

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Rob Lemkin
VK
2020 88 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Rob Lemkin

Cinematografie

Claude Garnier, Shaun Harley Lee

Montage

David Charap

Muziek

Sunara Begum, Tunde Jegede

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)