BileIra Goryainova

Hoe dun is de menselijke huid? En wat zit er achter verstopt? Is het slechts het leren omhulsel van de apocalyps? Een intiem filmessay rond de lichamelijkheid van de mens, opgemaakt uit beelden uit de medische beeldvorming, herinneringen aan een overleden moeder en historisch archiefmateriaal. Op zoek naar antwoorden. Wat is het lichaam? Wat is ziekte? En tenslotte; wat is de dood?

De titel (gal) verwijst naar de fysische en de mentale gesteldheid van de mens. In het oude Griekenland werd de gemoedstoestand al gelinkt aan het (on)evenwicht tussen de lichaamssappen. Zwarte gal was daarbij gelinkt aan melancholie, in het Nederlands nog steeds ‘zwartgalligheid’. Regisseur Ira Goryainova verloor recent zelf haar moeder aan kanker. Het bracht haar bij enkele universele vragen: wat is ons lichaam? En waarom gaat het mis? Persoonlijke filmpjes van haar moeder in post-Sovjet Rusland, historisch archiefmateriaal en medische beelden op zoek naar oorzaken van gezondheidsklachten vormen deel van de queeste. Waarbij het menselijk lichaam geleidelijk aan ook een metafoor wordt voor ons maatschappij.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Een selectie documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden, verrijken en onderzoeken. Dit jaar vallen de knappe immersieve docus op: documentaires die observeren zonder oordeel of veel uitleg, films die de kijker meenemen naar een volledige visuele onderdompeling in een andere wereld, met ruimte voor een eigen invulling en ervaring.Essay

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur

Filminfo

REGIE Ira Goryainova
België
2019 63 min.
Engels, Russisch gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Ira Goryainova

Productiehuis

Inti Films

Cinematografie

Patrick Stevens

Montage

Ira A. Goryainova

Muziek

Hypnoskull

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)