Bolshoi BabylonNick Read, Mark Franchetti

Zelfs de grootste cultuurbarbaar heeft al eens gehoord van het Russische Bolshoi ballet. Kijk mee achter de gordijnen van deze legendarische instelling en ontdek een hallucinante slangenkuil van intriges en schandalen.

In januari 2013 werd Sergei Filin, de artistiek directeur van het Bolshoi Ballet, slachtoffer van een brute aanval: hij kreeg bijtend zuur in zijn gezicht. Decennialang was het Bolshoi Ballet hét kroonjuweel van de Russische identiteit. Het werd bezocht door toppolitici wereldwijd, van Ronald Reagan tot Fidel Castro. Maar door deze boosaardige aanval kwam het Ballet in een heel ander daglicht te staan. Toen één van de topdansers werd aangehouden op beschuldiging van de aanval kwam er geleidelijk aan een heel andere, verborgen wereld aan de oppervlakte. Een wereld van botsende ego’s, hevige machtsstrijd en giftige jaloezie. Shakespeare had het niet beter kunnen bedenken.

‘Bolshoi Babylon’ brengt dit intrigerende verhaal met een meeslepende mix van unieke backstage beelden, adembenemende optredens en onthullende interviews met Bolshoi dansers. Hoe een legendarische culturele instelling aan de afgrond komt te staan door onstuimige intriges, zowel binnen als buiten de theatermuren. Omdat het ballet zo nauw verbonden is met de Russische identiteit en trots is voor velen de verpeste slangenkuil die het ballet geworden is niet enkel een nationale tragedie, maar ook een symptoom van het morele verval van Rusland.Kunst

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Nick Read, Mark Franchetti
VK
86 min.
Russisch gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Nick Read, Mark Franchetti

Producent

Mark Franchetti

Productiehuis

Red Velvet Films, ​Red Box Films

Cinematografie

Nick Read

Montage

David Charap, Jay Taylor

Muziek

Colin Smith, Simon Elms

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)