Chasing ChildhoodEden Wurmfeld, Margaret Munzer Loeb

Vanaf welke leeftijd mag je kind zonder supervisie spelen op straat, de bus nemen of alleen naar school fietsen? Wat als je kind de buurt op stelten zet met belletje-trek of zonder bescherming in de top van een boom klimt? We zijn als ouders steeds bezorgder geworden voor onze kroost: we moeten hen beschermen tegen moordend verkeer en pedofielen. Spelen mag enkel in een gecontroleerde, veilige omgeving en kwajongenstreken worden illegaal. Maar helpen we onze kinderen hier wel mee? Stress en angststoornissen komen steeds vaker voor bij jonge kinderen. Chasing Childhood gaat op zoek naar oplossingen en breekt een noodzakelijke lans voor een minder gecureerde kindertijd.

Genevieve had altijd al het allerbeste voor met haar dochter Savannah. Ze moedigde haar aan, geloofde in haar en schreef haar in voor allerlei activiteiten en cursussen op school. Uiteindelijk groeide Savannah op tot een academisch succesvolle, maar mentaal kwetsbare vrouw. De jaren van goedbedoelde druk hadden zijn tol geëist. Voor Genevieve een pijnlijke wake-up call die haar nu aanzet om andere overbeschermende ouders te waarschuwen. Ze is immers niet alleen. In alle lagen van de bevolking, ongeacht de sociaal-economische status, zijn steeds meer kinderen het slachtoffer van goedbedoelende ouders en hun onuitputtelijke inspanningen om hen te beschermen en het beste uit hen naar boven te halen. Stress, depressie en angststoornissen zijn het gevolg. Een tegenbeweging komt op gang die de nadruk legt op meer vrijheid in de kindertijd. Een minder gereguleerde kindertijd die onze kinderen meer kans geeft om op te groeien tot gelukkige jongeren en volwassenen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Maatschappij en opvoeding

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 16.06 wordt gevolgd door DOCVILLE+ Helikopterouders

Filminfo

REGIE Eden Wurmfeld, Margaret Munzer Loeb
VS
2020 85 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Eden Wurmfeld, Margaret Munzer Loeb

Producent

Eden Wurmfeld, Lisa Eisenpresser

Cinematografie

Justin Schein

Montage

Mary Ann Toman

Muziek

David Cieri

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)