Citizen KAlex Gibney

“Ik ben geen ideale man, maar wel een man met idealen.” Oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky was de rijkste man van Rusland en wereldwijd in de top-20, tot hij Putin tegen zich kreeg en verdween in een Siberische gevangenis. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een onthutsend verhaal over gangster capitalism in Rusland, met als tegenspeler - hoe kan het ook anders - niemand minder dan Putin himself.

Ik zat fout. Tot die conclusie kwam oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky. In de jaren ‘90 klom hij nog razendsnel op tot de absolute top van de olie-industrie door slim te investeren, maar hoogmoed komt voor de val. Khodorkovsky profiteerde van de Russische wetgeving die nog niet was afgestemd op het pas ingevoerde kapitalisme. Hij werd zo - bijna spelenderwijs - deel van een select groepje oligarchen dat maar liefst 50% van de Russische economie controleerde. In Putin meende hij een bondgenoot te herkennen. Maar eens die aan de macht kwam, draaide het anders uit. Twee invloedrijke en geslepen mannen kwamen zo tegenover elkaar te staan. Citizen K is dan ook een dubbelportret waarbij Khodorkovsky’s verhaal de leidraad vormt voor het vertellen van de geschiedenis van Rusland sinds het einde van de USSR. Een spannend verhaal over gangster capitalism en de onzekerheid van macht.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Politiek Economie Portret Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Alex Gibney
VS
2019 126 min.
Russisch gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Engels


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Alex Gibney

Productiehuis

Passion Pictures, Jigsaw Productions, Storyteller Productions

Cinematografie

Mark Garrett, Denis Sinyakov

Montage

Michael J. Palmer

Muziek

Ivor Guest, Robert Logan

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)