De Slag om LeuvenJohan Van Schaeren

Het verhaal van Leuven tijdens de Tweede wereldoorlog: de verovering, bezetting en bevrijding van de stad. De film is integraal opgebouwd uit een verrassende grote schat aan archiefmateriaal uit vele binnen- en buitenlandse archieven. Parallel met het lokale verhaal wordt het bredere verhaal van WOII in Europa geschetst, waardoor de gebeurtenissen in Leuven een bredere context krijgen.

De film, een vijfde in een reeks historische documentaires, vertelt opnieuw een memorabel verhaal uit de Leuvense geschiedenis. Opnieuw een verhaal met een brede, bovenlokale relevantie. Een belangrijk element in deze productie is de ontsluiting van een massa filmbeelden uit filmarchieven uit binnen- en buitenland. Er werd gebruik gemaakt van beelden van onder meer Imperial War Museum (UK),  British Pathé (UK), Retrofilms (BE), Cinematek (BE),  HD Archives (USA), AP (FR), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NL), VRT (BE), Bundesarchiv (DE), Critical past (USA), Gaumont Pathé (FR) en Universitair Archief KU Leuven (BE). Fotomateriaal kwam o.m. van het Stadsarchief Leuven en Cegesoma. Van heel wat beeldmateriaal werden, speciaal voor deze productie, nieuwe HD scans gemaakt. De film werd gemaakt met het oog op vertoning in de bioscoop: niet alleen visueel, maar ook wat audio betreft werden kosten noch moeite gespaard. De vertelstem is van (uitgeweken Leuvenaar) DAAN. De Slag om Leuven werd begin september '19 gereleased en groeide snel uit tot de drukst bezochte film in de 18-jarige geschiedenis van Cinema ZED.

Op 3 oktober (16u00) wordt éénmalig een ingekleurde versie van de film vertoond. De vertoning van Op 26 september (14u) betreft de originele, zwart-wit versie.Nederlands gesproken of ondertiteld Historische documentaire Oorlog & conflict

Vertoond op editie(s) 2020
Screened at edition(s) 2020

Info

REGIE Johan Van Schaeren
België
2019 76 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Johan Van Schaeren

Script

Johan Van Schaeren

Productiehuis

Fonk vzw

Montage

Matthias Therry

Muziek

Biosphere, Niklas Paschburg, Marble Sounds e.a.

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)