De Slag om LeuvenJohan Van Schaeren

Het verhaal van Leuven tijdens de Tweede wereldoorlog: de verovering, bezetting en bevrijding van de stad. De film is integraal opgebouwd uit een verrassende grote schat aan archiefmateriaal uit vele binnen- en buitenlandse archieven. Parallel met het lokale verhaal wordt het bredere verhaal van WOII in Europa geschetst, waardoor de gebeurtenissen in Leuven een bredere context krijgen.

De film, een vijfde in een reeks historische documentaires, vertelt opnieuw een memorabel verhaal uit de Leuvense geschiedenis. Opnieuw een verhaal met een brede, bovenlokale relevantie. Een belangrijk element in deze productie is de ontsluiting van een massa filmbeelden uit filmarchieven uit binnen- en buitenland. Er werd gebruik gemaakt van beelden van onder meer Imperial War Museum (UK),  British Pathé (UK), Retrofilms (BE), Cinematek (BE),  HD Archives (USA), AP (FR), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NL), VRT (BE), Bundesarchiv (DE), Critical past (USA), Gaumont Pathé (FR) en Universitair Archief KU Leuven (BE). Fotomateriaal kwam o.m. van het Stadsarchief Leuven en Cegesoma. Van heel wat beeldmateriaal werden, speciaal voor deze productie, nieuwe HD scans gemaakt. De film werd gemaakt met het oog op vertoning in de bioscoop: niet alleen visueel, maar ook wat audio betreft werden kosten noch moeite gespaard. De vertelstem is van (uitgeweken Leuvenaar) DAAN. De Slag om Leuven werd begin september '19 gereleased en groeide snel uit tot de drukst bezochte film in de 18-jarige geschiedenis van Cinema ZED.

Op 3 oktober (16u00) wordt éénmalig een ingekleurde versie van de film vertoond. De vertoning van Op 26 september (14u) betreft de originele, zwart-wit versie.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Spectrum

Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die de programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.Nederlands gesproken of ondertiteld Historische documentaire Oorlog amp conflict

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning van zo 27.09 wordt gevolgd door een nagesprek met Ernst Josef Rothschild, voormalig Joodse inwoner van Leuven. Hij woonde tijdens de oorlogsjaren in Kessel-Lo en werd in 1944 opgepakt door de Duitse bezetters.
Op za 03.10 (16u) wordt, éénmalig, een versie van de flm vertoond die ingekleurd werd met de open source software DeOldify. De film wordt voorafgegaan door een korte uiteenzetting over deze AI-gebaseerde techniek.

Filminfo

REGIE Johan Van Schaeren
België
2019 76 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Johan Van Schaeren

Productiehuis

Fonk vzw

Montage

Matthias Therry

Muziek

Biosphere, Niklas Paschburg, Marble Sounds e.a.

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)