Dead Donkeys Fear No HyenasJoakim Demmer

Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht land grabbing, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie.

Landbouwland wordt wel eens het nieuwe groene goud genoemd. In de hoop op exportinkomsten leasen vele ontwikkelingslanden miljoenen hectaren aan landbouwgrond aan grote buitenlandse investeerders. Maar dit leidt meer en meer tot landgrabbing, waarbij grote internationale spelers kleine boeren wegspelen van hun eigen land, vaak al dan niet indirect gesteund door belangrijke organisaties als de Wereldbank.
 
Dead Donkeys fear no Hyenas onderzoekt als een ware documentaire thriller het duistere concept van landgrabbing. Regisseur Demmer ging net als de meeste westerlingen uit van de eenvoudige premise dat grote, buitenlandse investeringen in de landbouweconomie van een ontwikkelingsland alleen maar goed nieuws is: het belooft inkomsten en dus welvaart voor de bevolking. Maar gaandeweg ontdekt hij –samen met de kijker - dat de realiteit complexer is en verre van eenduidig.Armoede Afrika Economie

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Joakim Demmer
Zweden
80 min.
Amharic, Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Joakim Demmer

Productiehuis

WG Film

Cinematografie

Ute Freund, Joakim Demmer, Zeb Davidson

Montage

Stefan Sundlöf, Frank Brummundt

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)