EarthNikolaus Geyrhalter

De Alpen worden doorboord voor een nieuwe treintunnel, bergen in Californië worden letterlijk verzet voor de bouw van een stad, immense brokken prachtig Carrara-marmer worden uitgehouwen. Een visuele parel die met weidse, indrukwekkende shots de vraag stelt hoeveel aarde er nog moet plaatsmaken voor onze levensstijl.

Nikolaus Geyrhalter is ondertussen een vaste waarde op DOCVILLE. De bekroonde regisseur slaagt er keer op keer in om een schijnbaar gekend gegeven op eigenzinnige wijze in beeld te brengen waardoor de kijker letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven krijgt. Hij richtte eerder zijn lens op de voedselproductie (Our Daily Bread), het nachtleven (Abendland), menselijke bouwwerken (Homo Sapiens) en opgetrokken grensmuren (Border Fence). Nu is de aarde aan de beurt. Vergeleken met water en lucht, lijkt aarde stabiel en onveranderlijk, maar jaarlijks verplaatst de mens miljarden tonnen aarde; met schoppen, graafmachines en dynamiet. Visueel indrukwekkende filmbeelden worden afgewisseld met gesprekken met mijnwerkers, machinisten en opzichters tijdens hun werk. Ze spreken met passie over hun werk en liefde over de woeste gesteentes die ze de baas proberen te zijn met immense, grommende graafmachines. Maar ze erkennen ook de schaduwkant van deze grootschalige ingrepen op de aarde.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Outside the dox

Een selectie documentaires die durven afwijken van de klassieke aanpak. Films die experimenteren met vorm of inhoud en zo het genre verbreden, verrijken en onderzoeken. Dit jaar vallen de knappe immersieve docus op: documentaires die observeren zonder oordeel of veel uitleg, films die de kijker meenemen naar een volledige visuele onderdompeling in een andere wereld, met ruimte voor een eigen invulling en ervaring.Visueel Verbluffend Natuur Essay

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Nikolaus Geyrhalter
Oostenrijk
2019 115 min.
Engels, Duits, Hongaars, Italiaans, Spaans gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Nikolaus Geyrhalter

Productiehuis

NGF - Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion GmbH

Cinematografie

Nikolaus Geyrhalter

Montage

Niki Mossböck

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)