HeimalandDorus Masure, Ischa Clissen

In de schaduw van de IJslandse vulkaan Katla ligt het dorpje Vík í Myrdal. De dorpelingen trachten al eeuwenlang het sluimerende gevaar te doorgronden. Ondanks tekenen van een verhoogde activiteit, trekt Katla vandaag toeristen uit de hele wereld en is het een bron van inkomsten geworden. Deze verandering in de haast mystieke relatie tussen de dorpelingen en de vulkaan zorgt voor frictie binnen de gemeenschap. 'Heimaland' verdiept zich in de ambiguïteit van een gemeenschap die, in haar zoektocht naar rijkdom, vervreemdt van haar eigen omgeving.

De dorpelingen van het IJslandse gehucht Vík í Myrdal hebben al eeuwenlang een mystieke relatie met Katla, de vulkaan die hoog boven hen uit toornt. Hun ogen zijn al eeuwenlang koppig op haar gericht, in een poging het sluimerende gevaar te doorgronden. De vulkaan, bedekt onder een enorme gletsjer, geeft haar geheimen niet gemakkelijk prijs. De laatste jaren vertoont ze echter tekenen van verhoogde activiteit en dat zorgt bij sommigen voor zenuwachtigheid. Anderen zien er net een troef in voor het groeiende toerisme, wat een steeds grotere bron van inkomsten is voor het dorp. Doorheen de geschiedenis heeft de aanwezigheid van de vuurspuwende berg een veranderende rol vervuld in het dagelijkse leven van de nabije dorpelingen, die met haar aanwezigheid moeten leven. Deze verschuiving van mythische plek naar toeristische trekpleister wordt in de documentaire geïllustreerd door drie protagonisten, die allen een verschillende generatie vertegenwoordigen met een heel andere kijk op de natuurkrachten die hen omringen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar. Films die bijzondere plekken in ons land opzoeken, zoals een kleine varkensstal of een operatiezaal waar hypnose wordt gebruikt, maar ook films die over de landsgrenzen heen kijken en inzoomen op bijvoorbeeld Ijsland, Congo, Ierland of Turkije. Documentaires gemaakt door oude bekenden, of net door jonge nieuwkomers. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. 
 
De meeste films worden uitgeleid door de regisseur. 

 Natuur Visueel Verbluffend Maatschappij

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.

Filminfo

REGIE Dorus Masure, Ischa Clissen
België
2021 67 min.
Engels, IJslands gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Dorus Masure, Ischa Clissen

Script

Ischa Clissen, Dorus Masure

Producent

Barbara Dyck, Maarten Bernaerts

Productiehuis

Diplodokus

Muziek

Ulfur Hansson

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)