HoneylandTamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Hatidze woont samen met haar bedlegerige moeder in een afgelegen bergdorpje in Noord-Macedonië. Ze is één van de laatste vrouwelijke wilde bijenjagers en leeft volgens de gulden regel: neem nooit meer van de bijen dan je nodig hebt. Die harmonie wordt verstoord wanneer op een dag Hussein en zijn luidruchtige familie neerstrijken in het dorp. Honeyland is een liefdevolle maar tegelijk een onheilspellende fabel over de frêle relatie tussen mens en natuur.

Het Macedonische regisseursduo Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov kwamen Hatidze heel toevallig op het spoor terwijl ze haar bijen zachtjes toezong. Het tafereel fascineerde hen zo dat ze besloten haar te volgen. Ze bleven uiteindelijk bijna drie jaar bij haar en maakten zo de komst van Hussein en zijn familie mee. Zij zijn in alles tegengesteld aan Hatidze. Ze zijn ruw en onbedachtzaam, in hun contact onderling maar ook, en vooral, in hun omgang met de natuur. Wanneer Hussein zich, gedreven door winstbejag, inlaat met de wilde bijenteelt, loopt het goed fout. Het dramatische verhaal dat zich ontspint voor de camera, is bijna fictie en laat de kijker in vertwijfeling achter. De natuur plunderen voor snelle winst of met liefde behandelen en er jaren de vruchten van plukken. Het verhaal van Honeyland vertelt in een notendop het dilemma dat de hele wereldbevolking bezighoudt.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Spectrum

Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die de programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.Nederlands gesproken of ondertiteld Ecologie Natuur Visueel Verbluffend

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning van 27.09 wordt gevolgd door een nagesprek met Jan Stevens, voorzitter imkervereniging De Krainer Bieënvrienden.

Filminfo

REGIE Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Rusland
2019 89 min.
Turks, Macedonisch gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Producent

Atanas Georgiev, Ljubomir Stefanov

Cinematografie

Fejmi Daut, Samir Ljuma

Montage

Atanas Georgiev

Muziek

Foltin

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)