I Am in SpaceDana Ranga

Hoeveel jonge kinderen dromen er niet van om later astronaut te worden? Pakkende getuigenissen gemonteerd op indrukwekkende ruimtebeelden nemen je letterlijk mee voor een onvergetelijke reis naar de ruimte.

Astronaut Jean-Francois Clervoy bereikte wat voor velen een jongensdroom blijft. Hij vloog drie keer mee met de Space Shuttle. Hij maakte tijdens zijn missie persoonlijke videodagboeken, die hij later deelde met regisseur Dana Ranga. Aan de hand van deze unieke en authentieke filmbeelden, nooit eerder uitgegeven materiaal van de NASA en neerslagen van interviews met meer dan 50 astronauten schetst ‘I am in Space’ een beeld van het leven in de ruimte.

En dat blijkt verdomd hard: de zon is verzengend heet en gaat in één etmaal 16 keer op en onder wat slapen bijna onmogelijk maakt. Er is geen privacy, de verlichting is klinisch, het gezoem van de machines eindeloos en de gewichtloosheid zorgt voor gestuntel. Meer nog dan de fysieke uitdaging, wordt de psyché op de proef gesteld. Een voortdurende strijd tegen depressie en de druk van het noodgedwongen eindeloze geduld maken het leven op een ruimtestation niet evident. Als mens ben je ver verwijderd van de rest van de mensheid en je nietige leven is kwetsbaar in de vijandige omgeving die het heelal is. Alles in de leefomgeving is functioneel ingericht en daarom is het net zo verrassend dat een astronaut toch vooral een meester in improvisatie moet zijn. Want in de ruimte gaat nooit alles precies zoals gepland. Het fascinerende ‘I am in Space’ biedt de kijker niet zozeer een reisverslag, maar wel een ongekende ervaring hoe het moet zijn om – zoals de titel zegt - ‘in de ruimte te zijn’.Ruimte Essay Visueel Verbluffend

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Dana Ranga
Duitsland
98 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

credits
Regie

Dana Ranga

Producent

Dana Ranga

Montage

Dana Ranga

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)