Ik schilder met schildersJacques Servaes

Galerie De Zwarte Panter bestaat sinds 1968 en is daarmee de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld. De galerie is het levenswerk van Adriaan Raemdonck en heeft in de huidige kunstwereld nog steeds een grote relevantie. Een intieme inkijk in een halve eeuw beeldende kunst en de culturele en maatschappelijke evolutie in Vlaanderen en omstreken.

In de broeierige art scene van de late jaren '60 ontmoet de jonge Adriaan Raemdonck de schilders Jan Cox en Fred Bervoets. Hij is overdonderd door hun genie, hangt zelf de schilderskwast aan de haak en ontpopt zich tot galerist. Van bij de oprichting gaat Raemdonck voluit voor figuratieve kunst, in een tijd dat het totaal not done was. Hij heeft ook oog voor wat er leeft in de maatschappij, de galerie is een artistiek én een sociaal statement waar er naast expo's ook boekvoorstellingen, voordrachten, filmvoorstellingen en concerten doorgaan. Samen met Fred Bervoets bouwde hij De Zwarte Panter uit tot een galerie voor het volk, die zich ver houdt van de elitaire kunstwereld. Bekenden van de galerie, waaronder Jan Decleir, Tom Barman, Jeroen Olyslaegers, Anne-Mie Van Kerckhoven en Jan Mulder, confronteren Adriaan Raemdonck met zijn geschiedenis, met het heden en met de toekomst van de galerie, haar impact en haar plaats in de (kunst)wereld.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert tien ijzersterke Belgische documentaires. Films die onbekend terrein in eigen land verkennen, zoals de oudste kunstgalerij van België of een jeugdgevangenis, maar ook films die over de landsgrenzen heen kijken. Films gemaakt door zowel ervaren rotten in het vak als door jonge, nieuwe talenten. De sterkste productie mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. 

 Nederlands gesproken of ondertiteld Kunst Portret

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en galerijhouder Adriaan Raemdonck.

Filminfo

REGIE Jacques Servaes
België
2019 74 min.
Nederlands, Frans gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Engels


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Jacques Servaes

Producent

Hans Everaert, Els Voorspoels

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)