Jheronimus BoschPieter van Huystee

Door de komst van nieuwe röntgenfotografie en infraroodtechnieken kan een kunsthistorisch researchteam tot de onderste verflagen van een schilderij doordringen en zo inzicht krijgen in het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’ Jheronimus Bosch.

De documentaire ‘Jheronmius Bosch’ volgt vier jaar lang de experts van het Bosch Research and Conservation Project over de hele wereld gaande van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington. Deze experts dringen door tot de eerste lagen van de schilderijen en kunnen zo het creatieve proces van Bosch gade slaan. Daarnaast organiseert het Noordbrabants Museum begin 2016 een tentoonstelling ter ere van de 500ste sterfdag van ‘hun’ Jheronimus Bosch.

Het is echter nog maar de vraag hoeveel originele Boschschilderijen ze naar Nederland zullen kunnen krijgen. Het Prado, dat de meeste stukken bezit van Bosch, ligt namelijk dwars, zij willen zelf ook een tentoonstelling op poten zetten ter ere van deze vijftiende-eeuwse, Nederlandse grootmeester. Documentairemaker Pieter van Huystee roept met deze documentaire de vraag op ‘wat is een echte Bosch?’ Het antwoord hierop lijkt zelfs voor de experten niet voor de hand liggend. Verder biedt van Huystee een diepere kijk op de museumwereld en toont hij de immense taak van het samenstellen van een tentoonstelling.Kunst

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Pieter van Huystee
Nederland
87 min.
Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Pieter van Huystee

Producent

Pieter van Huystee

Productiehuis

Pieter van Huystee Film

Cinematografie

Hans Fels, Gregor Meerman, Giovanni Andreotta, Rogier Timmermans, Erik van Empel, David de Jongh

Montage

David de Jongh, Chris van Oers, Tim Wijbenga, Michiel Rummens

Muziek

Paul M. van Brugge DFC

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)