Liberation DayMorten Traavik & Ugis Olte

Het immer gesloten, strikt communistische Noord-Korea verwelkomde in 2015 voor het eerst een westerse rock band. En het was … ‘Laibach’ die met de eer ging lopen. Wie? Een Sloveense band die neoklassieke covers brengen van cheesy nummers als Live is Life en The Final Countdown. Een grappig en onwaarschijnlijk verhaal, dat ondanks (of net dankzij) zijn absurditeit veel zegt over Noord-Korea en zijn ambigue verhouding tot het westen.

De rockgroep Laibach, die zich 35 jaar geleden in het toenmalige Joegoslavië vormde, zorgde al van in het begin voor controverse. Het is vooral hun visuele stijl – met veel verwijzingen naar fascisme en dictaturen - die voor zowel bewondering als verafschuwing zorgt. Ironisch genoeg waren het net deze rockers die uitgenodigd werden voor het eerste internationale rock concert in Noord-Korea, in 2015. Liberation Day volgt de bands entourage vanaf hun aankomst in Noord-Korea tot het optreden. 
 
De enigmatische Morten Traavik is zowel regisseur van de film als concert manager van Laibach. Als een onzichtbare strateeg houdt hij zich bezig met de geheime, meedogenloze machtsproblemen die zich backstage afspelen en brengt hij de rockband daar waar geen enkele rockband hen voorging: het volledig geïsoleerde Noord-Korea. De confrontatie tussen deze Sloveense rock band en de strikte ideologie, krachtige censuur en het Noord-Koreaanse publiek (dat nog totaal onbekend is met rock’n’roll) is uniek materiaal voor deze originele, grappige en tegelijk doordachte documentaire.Mild komisch Muziek Sterke Verhalen

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Morten Traavik & Ugis Olte
Latvia, Noorwegen
98 min.
Engels, Koreaans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Morten Traavik & Ugis Olte

Producent

Uldis Cekulis

Productiehuis

VFS Films, Traavik.info

Cinematografie

Sven Erling Brusletto, Valdis Celmins

Montage

Ugis Olte, Gatis Belogrudovs

Muziek

Laibach

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)