My Scientology Movie (UITVERKOCHT!)John Dower

Voor zijn eerste bioscoopdocumentaire richt de Britse documentairemaker Louis Theroux zijn pijlen op de Scientology kerk. Wanneer die alle medewerking weigert, probeert hij op geheel eigen wijze inzicht te krijgen in de werkwijze van de in mysterie gehulde religie

De zwartgebrilde en bescheiden ogende documentairemaker Louis Theroux weet met zijn sympathieke, bescheiden stijl heel doortastende portretten te maken over subculturen waar andere filmmakers amper toegang krijgen. Maar wanneer hij een verzoek indient om het hoofdkwartier in Los Angeles  te bezoeken, wordt dat geweigerd. Theroux blijft niet bij de pakken zitten: met de hulp van het hooggeplaatste ex-lid Mark Rathbun en geïnspireerd door de filmtechnieken die de kerk zelf gebruikt, wil hij via re-enactments inzicht krijgen in de werkwijze van de Scientology. Samen organiseren Theroux en Rathbun castings om op zoek te gaan naar de perfecte acteurs om Miscavige en de kerks bekendste lid, Tom Cruise, te spelen.

De nagespeelde scenes brengen de echte Miscavige soms akelig dichtbij. De reactie vanuit Scientology blijft echter niet lang uit en al snel maakt Theroux kennis met hun filmcrew. Dit weerhoudt hem er niet van op onderzoek uit te gaan naar de befaamde Gold Base waar Miscavige en zijn vertrouwelingen wonen. De Scientology-filmcrew is echter nooit veraf, met even onrustwekkende als hilarische confrontaties tot gevolg. Naarmate het in de reconstructies duidelijker wordt hoe gewelddadig het er aan toegaat in de kerk, rijzen er ook vragen op over de rol die Rathbun heeft gespeeld in dit terreurbewind. Wanneer Theroux hem hiermee confronteert, loopt de spanning tussen de twee hoog op.

De vertoning van 6 mei wordt gevolgd door de DOCVILLE+ sessie "Kunnen we geïndoctrineerden deprogrammeren?" Dit debat is gratis toegankelijk . 
(Klik hier voor meer info)
 

 Mild komisch

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE John Dower
VK
101 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

John Dower

Producent

Simon Chinn

Productiehuis

Red Box Films

Cinematografie

Will Pugh

Montage

Paul Carlin

Muziek

Dan Jones

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)