Omo Child: The River and the BushJohn Rowe

Diep in Ethiopië worden kinderen vermoord omdat ze volgens het lokale geloof een vloek met zich meedragen. Eén man zet alles op alles om deze traditie te stoppen. Een niet te missen episch verhaal over hoe de moed en passie van slechts één persoon de wereld kan veranderen.

Lale Labuko is geboren en getogen in de Omo vallei bij het Karavolk. Wanneer hij als 15-jarige getuige is van de moord op een kind dat volgens de ouderen de ‘mingi’-vloek met zich meedraagt, maakt dit een enorme indruk op hem. Hij komt zelfs te weten dat hij twee oudere zussen had die hetzelfde lot hebben ondergaan. Mingi-kinderen zijn immers een grote bedreiging voor de stam, want ze brengen ziekte, droogte en hongersnood met zich mee. Je kan ze volgens de traditie herkennen aan verschillende kenmerken, bijvoorbeeld wanneer bij een baby eerst de boventandjes tevoorschijn komen en pas later de ondertanden.

Labuko gaat als allereerste van zijn stam een opleiding volgen in de stad. Jaren later keert hij terug naar de vallei met als doel deze gruwelijke traditie te stoppen. Maar de ouderen zijn niet makkelijk te overtuigen. Het voorbestaan van de stam is immers hun verantwoordelijkheid en ze kunnen niet riskeren dat de mingi-vloek dood en verderf brengt.

Vijf jaar lang volgt de film Labuko’s queeste terwijl hij in de prachtige Ethiopische landschappen gepassioneerd en met gevaar voor eigen leven het eeuwenoude geloof in de vloek probeert te keren. Een niet te missen episch verhaal over de clash tussen de morele overtuiging van een man en een traditie van angst. Of hoe de moed en passie van slechts één persoon de wereld kan veranderen.Afrika

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE John Rowe
Ethiopia, VS
89 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

John Rowe

Producent

Tyler Rowe

Cinematografie

Tyler Rowe

Montage

Matt Skow

Muziek

Eric Poline

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)