Only the DeadBill Guttentag, Michael Ware

Een oorlogsverslaggever die jarenlang in de hitte van de strijd stond, deelt zijn ongecensureerd en persoonlijk beeldmateriaal in een documentaire die je knock-out slaat en een ongeziene inkijk geeft op de impact van oorlog in al haar facetten.

Journalist Michael Ware was jarenlang oorlogsverslaggever in Irak. Wanneer midden 2003 het regime van Saddam Hoessein valt, roept de westerse wereld dat vrede en democratie nabij is in Irak. Maar op dat moment begint Al Zarqawi - die zou uitgroeien een van de meest gezochte terroristen ter wereld - aan een ander soort oorlog, op basis van gefilmde onthoofdingen en zelfmoordaanslagen. Hij pikt Michael Ware uit als diegene die de schokkende beelden doorgespeeld krijgt. Ware begint aan een epische reis en raakt op plaatsen waar andere journalisten niet komen.

Ook al is hij journalist voor de geschreven pers, toch filmt Ware alles wat hij tegenkomt. Hij gebruikt zijn kleine handcamera immers als notitieboekje en als dagboek. Want terwijl hij filmt, worstelt hij met vragen. Is het ok om iemand te filmen terwijl die langzaam sterft? Word je zo niet medeplichtig? En hoe donker moet je hart zijn om dit allemaal aan te kunnen? Wat zegt het over je als mens als je hiervoor kiest?

Na 7 jaar Irak keert Ware terug met honderden uren uniek, persoonlijk en vaak schokkend beeldmateriaal. Hij slaat de handen in elkaar met Oscarwinnaar Guttentag om zijn uren film om te vormen tot een onthutsende en intense documentaire over de realiteit van oorlog. Oorlog & conflict Sterke Verhalen Portret


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


A Kiss Deferred
Moth Collective USA 4 min.

Nikolina was 12 toen ze voor het eerst vlinders in haar buik voelde. Maar de onschuldige liefde werd bruut verstoord door de burgeroorlog in Bosnië. Jaren later krijgt ze een mail van haar toenmalige vriendje. Een warme, prachtig geanimeerde documentaire.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Bill Guttentag, Michael Ware
Australië, Irak
77 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Bill Guttentag, Michael Ware

Producent

Paddy McDonald

Productiehuis

Penance Films/Wolfhound Pictures

Cinematografie

Michael Ware

Montage

Jane Moran

Muziek

Michael Yezerski

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)