Samuel in the CloudsPieter Van Eecke

Hoog in de Andes blijft Samuel hopen dat de sneeuw terugkomt. Maar door de klimaatverandering is de gletsjer definitief verdwenen. Samuel weigert echter de dramatische feiten onder ogen te zien. Een pakkende film, gemaakt op een volstrekt unieke locatie.

Toen Samuel als kind een foto zag van een skiër op een besneeuwde bergflank wist hij zeker: dat wou hij ook doen. Hij maakte zijn droom waar, leerde skiën en vond een job als machinist van de oude skilift aan de gletsjer op de Chacaltaya in Bolivië, een van de hoogste skipistes ter wereld. Al generaties lang leven en werken er mensen in de besneeuwde bergtoppen. Maar nu blijft de sneeuw achterwege en verdwijnt de eeuwenoude gletsjer.

Samuel kijkt vanuit zijn raam uit over het dak van de wereld en is letterlijk ooggetuige van de klimaatverandering. Terwijl wetenschappers aan het werk zijn en alles objectief opmeten, blijft Samuel hopen dat de gletsjer ooit zal terugkomen. Onderzoek toont het tegendeel aan en experten voorspellen zelfs dat de bewoners van de Andes binnen 10 tot 20 jaar met een ernstig watertekort zullen te maken krijgen door het verdwijnen van de gletsjers. Regisseur Pieter Van Eecke documenteert met prachtige beelden niet alleen de realiteit van de verdwijnende gletsjer, maar ziet in Samuels wanhopige weigering om de klimaatverandering als definitief feit te erkennen, een allegorie voor de mensheid die ondanks alle feiten blijft hangen in oude gewoontes. Ecologie Portret

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Pieter Van Eecke
België, Bolivia
80 min.
Spaans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Pieter Van Eecke

Producent

Hanne Phlypo & Antoine Vermeesch

Productiehuis

Clin D'Oeil Films

Cinematografie

Johan Legraie

Montage

Octavio Iturbe

Muziek

Karim Baggili

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)