Seed: The Untold StoryJon Betz, Taggart Siegel

Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding en medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan soms zo onzorgvuldig mee om?

Slechts weinig dingen op aarde zijn zo wonderbaarlijk en levensbelangrijk als zaden. Sinds het begin van de mensheid worden ze gekoesterd, deze kleine spikkeltjes vol leven, die de bron zijn van alle bestaan. Als kleine tijdscapsules bevatten ze de geschiedenis van hele culturen en bieden ze ons de oergrondstoffen van onze voeding, kleding, medicatie. Kortom, ze zijn de kiemen van het leven zelf. Waarom gaan we er dan zo soms zo onzorgvuldig mee om? In de voorbije eeuw is 94% van de zaadvariëteiten verdwenen, voornamelijk doordat enkele megagrote bedrijven de meerderheid van onze zaden beheren en bijna monopoliseren. Maar als een ware David tegen Goliath zijn er enkelen die de strijd aangaan en met pure passie zaden behouden voor hun teloorgang.

Wereldwijd voeren boeren, wetenschappers en advocaten een strijd voor de toekomst van onze voeding. Want de geschiedenis heeft ons al geleerd dat het definitieve verdwijnen van diverse zaadsoorten kan catastrofale gevolgen hebben. Het hartverwarmende verhaal van de voorvechters van diversiteit in zaden is niet enkel aanstekelijk in zijn passie en oogverblindend door zijn prachtige cinematografie, maar vooral ook een erg fascinerende inkijk in een onbekende wereld. Het belang van het behouden van een diversiteit binnen de zaden wordt helder in beeld gebracht en aangetoond door voorvechters van de Minnesota in de VS, tot Madhya Pradesh in India. Een oogverblindende ode aan de vitaliteit, diversiteit en schoonheid van zaden, waarvan sommigen even bedreigd zijn als de ijsbeer.Smakelijk Natuur Maatschappij Ecologie Economie

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Jon Betz, Taggart Siegel
VS
94 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Food for thought

credits
Regie

Jon Betz, Taggart Siegel

Producent

Taggart Siegel, Jon Betz

Productiehuis

Collective Eye Films

Cinematografie

Taggart Siegel

Montage

Taggart Siegel, Jon Betz

Muziek

Jon Betz

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)