The Eagle HuntressOtto Bell

Een volwassen adelaar kan tot wel 7 kg wegen en is dus geen vogeltje om zomaar op je arm te houden. Aisholpan, een 13-jarig meisje, deinst er nochtans niet voor terug. Ze besluit om een vrouwelijke adelaarsjager te worden, tegen de (mannelijke) traditie in. Filmmaker Otto Bell combineert in The Eagle Huntress een adembenemende cinematografie van een onwerkelijk prachtig landschap met een hartverwarmend verhaal over veranderende sociale structuren.

Aisholpan woont samen met haar familie in het Altai gebergte van Mongolië. Er wordt van haar verwacht dat ze thuis blijft om op haar broers en zusjes te passen. Maar Aisholpan wil zich verdiepen in de familietraditie waar adelaars worden gebruikt om vossen te vangen voor hun vacht. Zal ze zichzelf kunnen bewijzen in een eeuwenoude traditie die altijd in mannelijke handen heeft gelegen?

Op het eerste zicht lijkt Eagle Huntress op een archetypische etnografische documentaire: een film over een oud volk dat in een harde omgeving weet te overleven. Maar er sluipt veel moderns in deze film: niet alleen op vlak van techniek – GoPro’s en drones zorgen voor schitterende beelden – maar ook in het karakter van Aisholpan zelf, een indicatie van de veranderende sociale structuren. Deel van de ‘beter-dan-Disney’-magie komt immers door de charismatische vader die ondanks de kritische gemeenschap zijn dochter de volle 100% steunt.Visueel Verbluffend Familie

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Otto Bell
VK, Mongolië
87 min.
Kazakh gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Young Docs

credits
Regie

Otto Bell

Producent

Otto Bell, Stacey Reiss, Sharon Chang

Productiehuis

Kissaki Films, Stacey Reiss Productions

Cinematografie

Simon Niblett

Montage

Pierre Takal

Muziek

Jeff Peters

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)