The KingmakerLauren Greenfield

Een verlovingsring van €500.000, kogelvrije BH’s maar vooral haar 3000 paar schoenen maakte Imelda Marcos wereldberoemd. Na jaren van ballingschap mag ze terugkeren naar de Filipijnen waar ze nog steeds stevig de touwtjes in handen heeft. Vastberaden om de Marcos dynastie nieuw leven in te blazen. Een fascinerend portret van een machtswellustige vrouw die goed beseft dat perceptie belangrijker is dan de waarheid.

De extravagante wereld van voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, is een kolfje naar de hand van bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield, die zich eerder in Generation Wealth (2018) en Queen of Versailles (2012) verdiepte in de wereld van de superrijken. Geld gaat hand in hand met macht, zo blijkt ook nu weer. Ze toont hoe Marcos letterlijk geld uitdeelt aan de armen, wie het vroeger, toen zij en haar man aan de macht waren, ‘zo veel beter verging dan nu’. Daarmee herschrijft ze schaamteloos de geschiedenis. Net als wanneer ze zichzelf presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijk baadt ze in weelde, miljarden die ze vergaarde op kap van de bevolking die ze beweert te dienen. Met de hulp van de huidige president Rodrigo Duterte wil ze een laatste gooi doen naar de macht via haar zoon, Bongbong Marcos.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Nederlands gesproken of ondertiteld Politiek

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Lauren Greenfield
Denemarken, VS
2019 101 min.
Filipijns gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Lauren Greenfield

Producent

Lauren Greenfield, Frank Evers

Productiehuis

Evergreen Pictures

Cinematografie

Shana Hagan, Lars Skree

Montage

Per K. Kirkegaard, Andrew Nackman

Muziek

Jocelyn Pook

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)