The Maelstrom - A Family ChroniclePéter Forgács

1942. Een gezin zit bedrukt aan tafel, in het halfduister. De vrouwen herstellen kleren, koffers staan klaar op de achtergrond. Het is geen beginscène van een fictiefilm, maar een amateurfilmpje van de familie Peereboom, een Nederlands-joods gezin dat bleef filmen tot de avond voordat ze gedeporteerd werden. De tragedie van de Tweede Wereldoorlog verteld aan de hand van familiefilmpjes die - met de wetenschap van wat er te gebeuren staat in het achterhoofd - recht naar het hart grijpen.

De Hongaarse cineast Péter Forgács werkt al heel zijn carrière graag met archiefbeelden als een middel om geschiedenis te reconstrueren. Van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bestaan er massa’s archiefbeelden, maar Forgács gebruikt in deze bijzonder film bronnen uit die tijd die zelden aan bod komen: amateurfilms. Deze opmerkelijke en rake aanvulling op de officiële geschiedenisdocumentaires is gebaseerd op een verzameling films die gemaakt werd door de Nederlands-joodse familie Peereboom in de periode 1938-1942. Slechts één familielid zal de oorlog overleven. De beelden van de familie Peereboom worden aangevuld met familiefilmpjes van Arthur Seyss-Inquart, de door Hitler benoemde Rijkscommissaris voor Nederland.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Fond of Footage

Voor documentairemakers is ‘found footage’ een onuitputtelijk bron van materiaal. Dit ‘gevonden beeldmateriaal’ kan bestaan uit archiefbeelden of recente filmopnames gemaakt met een ander doel. Maar hoe ga je om met dit beeldmateriaal? DOCVILLE selecteerde enkele documentaires die archiefbeelden op meeslepende en originele wijze weten te verwerken in hun film. Creatief met archief!Historische documentaire Familie

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Péter Forgács
Nederland
1997 60 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Fond of Footage

credits
Regie

Péter Forgács

Script

Péter Forgács

Producent

Cesar Messemaker

Productiehuis

Lumen Film

Montage

Péter Forgács

Muziek

Tibor Szemzö

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)