The Price of Progress

Victor Luengo Spanje 2019 90 min.

Wat, en vooral, wie bepaalt wat veilig is om te eten? Mogen genetisch gemanipuleerde gewassen of niet? Is iets ‘veilig’ zolang het gevaar niet is bewezen. Of omgekeerd: pas als er bewezen geen gevaar is? Wie bepaalt dit? Niet zozeer voedseldeskundigen, maar een enorme uitgebreid lobbynetwerk van zakenmensen en politici.

Elke dag consumeren we een hoop voedsel. Alleen weten we niet altijd wat het verhaal erachter is. The Price of Progress neemt het lobbywerk binnen de voedselindustrie onder de loep. Want terwijl in Amerika en Azië de mogelijkheden van genetisch gemodificeerde organismen al volop worden toegepast, blijft Europa hier sceptisch tegenover. Ook al blijven bedrijven hardnekkig aansturen op de toelating van genetisch gemanipuleerde voeding. Is Europa hier misschien te voorzichtig? Brengt niet elke vooruitgang risico met zich mee? En wat staat er op het spel in de discussie over voedsel: macht, geld of gezondheid?