The Velvet QueenMarie Amiguet, Vincent Munier

Schrijver Sylvain Tesson trekt samen met de gerenommeerde natuurfotograaf Vincent Munier naar de Tibetaanse hoogvlakte, op zoek naar één van de meest schuchtere dieren op aarde: de sneeuwpanter. Tijdens het lange wachten in arctische temperaturen stelt Tesson zich de vraag wie er wie aan het bekijken is. Regisseur Marie Amiguet weet het verhaal van de queeste te vertalen naar oogstrelende beelden, de soundtrack van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.

De Tibetaanse hoogvlakte is een schilderachtig mooi maar onherbergzaam gebied dat met zijn 4.500 meter hoogte letterlijk adembenemend is. Enkele nomadenstammen leven er in harmonie met zeldzame diersoorten als de manoel en de wilde jak. De veelgeprezen natuurfotograaf Vincent Munier ging er al vaak naartoe om de unieke diersoorten te fotograferen die er hun leefgebied hebben. Maar één dier kreeg hij nog nooit voor zijn lens: de uiterst schuchtere en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. Samen met schrijver Sylvain Tesson vertrekt hij op een zoektocht door het desolate en ijskoude maar o zo mooie landschap. The Velvet Queen overstijgt de gewone natuurfilm door de poëtische mijmeringen van Tesson over de relatie tussen mens en natuur in deze hedendaagse maatschappij en de kunst van het kijken – en bekeken worden. Want de sneeuwluipaard is een meester in de camouflage en heeft het duo in de gaten, lang voor zij dat goed en wel beseffen. Regisseur Marie Amiguet legt de queeste van de vrienden vast met oog voor het natuurschoon en een vleugje relativerende humor. De score van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Spectrum

Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die de programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.Natuur Visueel Verbluffend

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 23.03 is deel van de Openingsavond en zal gevolgd worden door een nagesprek met de regisseurs.

Filminfo

REGIE Marie Amiguet, Vincent Munier
Frankrijk
2021 92 min.
Frans gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Marie Amiguet, Vincent Munier

Productiehuis

Paprika Films, Kobalann Productions

Cinematografie

Vincent Munier, Marie Amiguet, Léo-Pol Jacquot

Montage

Vincent Schmitt, Marie Amiguet

Muziek

Warren Ellis, Nick Cave

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)