Ukrainian SheriffsRoman Bondarchuk

Twee lokale mannen – de sterke en de slimme - spelen sheriff in een klein dorpje in Zuid-Oekraïne. Ze lijken zo te zijn weggelopen uit een film van de Coen broers. Een grappige en uiteindelijk ook verhelderende film over een kleine wereld en een groot conflict.

In een klein dorp in Zuid-Oekraïne rijden twee mannen in een knalgele, aftandse Lada rond. Ze zijn door de burgemeester aangesteld als ‘sheriffs’, omdat het dichtstbijzijnde echte politiestation te ver is. In deze streek waar alles een vervlogen Sovjetsfeer uitstraalt, rijden ze van incident naar incident: een diefstal van enkele eenden, autopech, tierende buurvrouwen, de lokale dronkaard die de honden van een buurman opeet en zelfs de vondst van een lijk.

Met oog voor de heerlijke absurditeit van sommige situaties filmt regisseur Bondachuk het markante sheriff-duo. Volodya is de jongste van de twee, een voormalige buitenwipper die er stoer uitziet, maar eigenlijk heel zachtaardig en meegaand is. Zijn kompaan is een typische gepensioneerde politieman – inclusief de obligate snor en donkere zonnebril – die veel sneller zijn geduld verliest. Hun alledaagse routine gaat verder, ook wanneer de ontwikkelingen van het Oekraïens-Russische conflict via de televisie het dorp bereiken.

Ook al ligt dat ver van de frontlinie, toch raken de bewoners langzaam maar zeker betrokken in de tegenstellingen van de oorlog. Wat start als een smakelijk, tragikomisch portret van een duo in een wereld van kleurrijke figuren, biedt geleidelijk aan een verhelderende blik op het ruime spectrum van de gevolgen van nationale conflicten. Luchtig en wrang tegelijk. ‘Ukrainian Sherrifs’ won de Speciale Juryprijs op het Internationaal Documentaire Festival van Amsterdam.
 Mild komisch Portret

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Roman Bondarchuk
Duitsland, Latvia, Ukraïne
85 min.
Oekraïens gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Roman Bondarchuk

Producent

Dar'ya Averchenko, Uldis Cekulis, Irena Taskovski, Tanja Georgieva

Cinematografie

Roman Bondarchuk

Montage

Roman Bondarchuk

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)