Welcome to LeithMichael Beach Nichols, Christopher K. Walker

Wat doe je als neo-nazi’s je dorp proberen in te palmen? Deze vraag werd een sinistere realiteit voor de inwoners van het kleine dorpje Leith. Een fascinerende film over (de grenzen van) vrije meningsuiting en democratie, die furore maakt op internationale filmfestivals.

Diep in het mooie Noord-Dakota ligt het kleine gehucht Leith, waar de 24 inwoners gemoedelijk met elkaar omgaan. Op een dag krijgt het dorp een nieuwe inwoner, de beruchte neonazi Craig Cobb. Hij heeft een dubieus plan: hij koopt gronden op in het kleine dorp, wil het bestuur overnemen en Leith omvormen tot een gemeenschap voor uitsluitend blanke racisten. Maar de lokale bewoners zijn niet opgezet met zijn snode plannen en zijn extreem racistisch gedachtegoed. Voortrekkers van het protest tegen Cobb zijn burgemeester Ryan Schock, die samen met zijn vrouw een kleine ranch uitbaat, schepen Lee Cook, die naar het serene dorp verhuisde na de moord op zijn dochter in Washington en Bobby Harper, de enige Afro-Amerikaan van het dorp.

De bewoners hebben echter een groot probleem: Craig Cobb doet eigenlijk niets illegaal. Hij heeft wettelijk alle rechten om land op te kopen en te wonen waar hij wil. En dankzij het in de Verenigde Staten heilige ‘Eerste Amendement’ op vrije meningsuiting mag hij ongehinderd met nazi-vlaggen wapperen en zijn racistische ideeën spuien. De sfeer wordt met de dag grimmiger in het dorp en de lokale bewoners vragen zich steeds wanhopiger af hoe ze Cobb kunnen stoppen.

De filmmakers laten afwisselend beide partijen aan bod en registreren ook de confrontaties tussen Cobb en de dorpsbewoners. De spanning over hoe deze patstelling kan worden opgelost wordt steeds snijdender. Een schrijnend verhaal dat ongemakkelijke vragen oproept over de (grenzen van) vrije meningsuiting en democratie. Want wie mag bepalen wie welkom is in Leith?
 USA Sterke Verhalen Politiek Maatschappij


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


A Conversation with my black son
Blair Foster, Geeta Gandbhir VS 9 min.

Er komt een moment dat je als ouder ‘het gesprek’ moet hebben met je opgroeiende zoon. Maar voor de ouders van zwarte jongeren in de VS is dat niet het gesprek over seksualiteit, maar over de realiteit van racisme waarmee ze geconfronteerd zullen worden. Hoe pak je dit aan?

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker
VS
85 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker

Producent

Joey Carey, Jenner Furst, Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker, Joshua Woltermann

Productiehuis

No Weather Productions

Cinematografie

Michael Beach Nichols

Montage

Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker, Joshua Woltermann

Muziek

T. Griffin

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)