Where to Invade NextMichael Moore

Midden in de verkiezingskoorts is Amerika’s meest bekende en meest controversiële documentairemaker Michael Moore terug met een hilarische, maar tegelijk ook bloedserieuze documentaire over hoe de VS terug ‘groots’ kan worden.

Geef Donald Trumps slogan ‘Make America Great Again’ in de handen van Michael Moore en je krijgt een heel ander verhaal. Moore gaat op zoek naar welke landen de VS nu zou moeten ‘binnenvallen’; niet om er politieke of economische belangen te verdedigen, maar om er iets van te kunnen leren. De ironische titel verwijst dus niet naar een analyse van het Amerikaanse buitenlandse beleid, maar naar een nieuw soort strijd: volgens Moore is het immers hoog tijd dat Amerika naar andere landen gaat “om er hun beste ideeën te stelen”.

Zo gaat hij naar Italië om te kijken hoe betaalde vakantiedagen werken –iets waar ze in de VS maar van kunnen dromen. In Finland ontdekt hij een ander soort onderwijssysteem, in Ijsland een politieke klasse waar vrouwen de meerderheid uitmaken… Met veel humor speelt Moore de idealist die vol vreugde ontdekt hoe het beter kan. Waar zijn eerdere documentaires (‘Bowling for Columbine’, ‘Fahrenheit 9/11’) vooral dreven op een intense boosheid op het systeem, is ‘Where to Invade Next’ een speelse, maar subversieve komedie. Want achter de ironische toon, zit natuurlijk de stekende realiteit van de beperkingen van de hedendaagse Amerikaanse samenleving.



USA Politiek Mild komisch Maatschappij

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Michael Moore
VS
120 min.
Arabisch, Engels, Fins, Frans, Duits, Italiaans, Noors gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Michael Moore

Producent

Carl Deal, Tia Lessin, Michael Moore

Productiehuis

Dog Eat Dog Films, IMG Films

Cinematografie

Rick Rowley, Jayme Roy

Montage

Pablo Proenza, Woody Richman, Tyler H. Walk

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)