Donderdag 31 maart werd de 18e editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de uitreiking van de DOCVILLE Awards in de Nationale, Internationale en Weten & Geweten competities en met de Belgische première van The Lost Leonardo van Andreas Koefoed.

 
Juste un mouvement van Vincent Meessen ging naar huis met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire geschonken door Sabam for Culture. Volgens de jury een boeiende, genuanceerde en vormelijk inventieve film die het verlangen naar zelfbeschikking binnen de huidige politieke situatie perfect onder woorden brengt. De juryleden waren unaniem dat deze scherpe documentaire de sterkste film was van de Nationale Competitie. 
 
Trenches van Loup Bureau won de Juryprijs in de Internationale Competitie en ontvangt zo een aankoopprijs door Canvas. Deze juryprijs is Academy Award Qualifying, de film komt dus rechtstreeks op de longlist van de Oscars voor 2023. Deze minimalistische zwart-wit film werd kreeg vooral lof om de bijzonder meeslepende ervaring die hij weergeeft. Regisseur Loup Bureau toont het dagelijkse leven van een groep jonge Oekraïense soldaten aan de frontlinie van de oorlog die in Donbass begon in 2014. Sinds de première heeft dit langspeelfilmdebuut helaas enkel aan relevantie gewonnen.
 
De opbrengsten van de vertoningen van Trenches tijdens DOCVILLE gingen integraal naar de Voices of Children Foundation, een organisatie die sinds 2015 humanitaire hulp en psychologische steun voorziet voor de kinderen die getroffen zijn door de oorlog. Doneren kan nog steeds via de website.
 
De jury reikte een Eervolle Vermelding uit aan Fire of Love van Sara Dosa, een film die de nalatenschap van de hoofdrolspelers alle eer aandoet.
 
Jason van Maasja Ooms won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie. De jury was verrast door het vakmanschap waarvan de film getuigt: verhaalontwikkeling, toenadering tot het hoofdpersonage, camerawerk en montage. Ondanks zijn strijd toont de film Jason als een sterk en vastberaden persoon, nooit als een slachtoffer. De jury was zeer onder de indruk van dit positieve verhaal over het overwinnen van trauma en het vinden van jezelf.
 
Het spannende Navalny van Daniel Roher kreeg een Eervolle Vermelding van de jury.
 
De bezoekers van DOCVILLE 2022 stemden massaal op Duty of Care van Nic Balthazar die de Publieksprijs mee naar huis neemt!

DOCVILLE 2022 Folder