Prijzen 2023


De winnaars van de competities zullen worden aangekondigd op de slotceremonie donderdag 30 maart, in aanwezigheid van de jury, gevolgd door een screening van de slotfilm, A Bunch of Amateurs. De DOCVILLE jury geeft volgende prijzen weg:

 • Jury Award voor Beste Internationale Documentaire.
  Aankoopprijs door CANVAS. Deze prijs is Academy Award (TM) qualifying.
  Genomineerden: Alle films uit de internationale selectie.
 • Jury Award voor Beste Nationale Documentaire.
  Prijs gedoneerd door SABAM for Culture t.w.v. 2.000€
  Genomineerden: Alle films uit de nationale selectie.
 • TOPICS Award. 1.500€ geldprijs, uitgereikt door DOCVILLE.
  Genomineerden: Alle films uit de TOPICS selectie.
 • Nationale Lotterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire.
  2.000€ geldprijs uitgereikt door de Nationale Lotterij.
  Genomineerden: Alle recente (>2020) langspeeldocumentaires uit de ScienceVille selectie
 • DOCVILLE Publieksprijs 
  Genomineerden: alle niet-Belgische langspeelfilms, van alle programma's (met uitzondering van de retrospectieven)

Jury DOCVILLE 2023


Jury Internationale Competitie

Steven Bognar (USA)
Oscarwinnaar Steven Bognar is de Artist in Focus van dit jaar op DOCVILLE. De documentairemaker is onder meer bekend door Personal Belongings (1996), Picture Day (2000) en de films die hij maakte samen met zijn vrouw Julie Reichert oa. A Lion in a House (2006), American Factory (2019) en 9 to 5: The Story of a Movement (2020). Verder geeft hij les aan Antioch College en in scholen in Ohio, zijn thuisstaat. Steven zal ook een Masterclass geven op DOCVILLE. 

Hazel Pleysier (België)
Hazel Pleysier heeft al jarenlang ervaring in het Belgische tv-landschap. Ze studeerde af als documentairemaker aan het RITCS en was programmamaker bij oa. Man bijt Hond, Het Geslacht De Pauw, De school van Lukaku, De Rechtbank en Topdokters. Ondertussen is ze programmadirecteur bij Woestijnvis.

Kim Hopkins (UK)
De Britse regisseur Kim Hopkins studeerde af aan de UK, National Film & Television School. Ze deed projecten voor oa. BBC, Channel 4, Discovery en National Geographic en is nu regisseur voor Labor of Love Films. Ze viel in de prijzen met oa. Voices of the Sea (2018) en A Bunch of Amateurs (2022), die ook de slotfilm zal zijn op DOCVILLE dit jaar.

 

Jury Nationale Selectie

Lou Berghmans (België)
Lou Berghmans is een Belgisch director of photography (DoP) voor film en televisie. Hij studeerde af in aan de beeldopleiding van het RITCS en debuteerde als DOP met Film 1 (1999) van Willem Wallyn. Hij werkte aan verschillende langspeelfilms, kortfilms, documentaires, televisieseries en videoclips, waaronder Het Eiland (2006), Ben X (2007) en The Heysel Drama (2022).

Floris-Jan Van Luyn (Nederland)
Floris-Jan van Luyn studeerde geschiedenis en Chinese taal en cultuur. Hij werkt onder meer als journalist, regisseur en scenarist. In zijn documentaires brengt hij een mix van realiteit en documentaire en gaat hij op zoek naar het verhaal achter de realiteit. Onder andere Rainmakers (2010) en The Bastard (2018) staan op zijn naam. Rainmakers kreeg bovendien de juryprijs op DOCVILLE in 2011. 

Willem Wouters (Nederland)
Willem Wouters werkte veel op muziekfestivals en begon in 2015 evenementen rond documentaires te organiseren. Een paar jaar later groeide dit uit tot het documentairefestival Beholders in Meierijstad, Nederland. Een festival georganiseerd vanuit het perspectief om mensen bij elkaar te brengen, met een sterke focus op het sociale aspect.

Jury TOPICS

Syl van Duyn (Nederland)
Syl van Duyn studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en theater- en filmwetenschap aan de universiteit van Amsterdam. Ze werkte als docent Nederlands op een middelbare school, als dramaturg voor verschillende theatergezelschappen en heeft 12 jaar ervaring als scenarioschrijver. Ook publiceerde ze verschillende kinder- en jeugdboeken. De laatste 17 jaar is ze aankoper van documentaires voor de NPO. 

Bruno Struys (België)
Journalist Bruno Struys begon te werken op de nieuwsdienst van Vtm en als reportagemaker voor Telefacts maar sinds 2016 is hij journalist bij De Morgen. Hij legt zich toe op onderzoeksjournalistieke onderwerpen die verband houden met extremisme en misdaad. 

Volkan Uce (België)
Volkan Üce behaalde een masterdiploma in Politieke en Sociale Wetenschappen, maar besloot verder te gaan als autodidact filmmaker. Zijn documentaire films Displaced (2017) en ALL-IN (2021) werden internationaal gesmaakt. Naast het informeren en het creëren van empathie voor zijn protagonisten, streeft Volkan er ook naar om, op een subtiele manier, het publiek met zichzelf te confronteren.

Jury Nationale Lotterij prijs voor beste Wetenschappelijke Documentaire

Hilde Devoghel (België)
Hilde Devoghel is auteur, redacteur en voormalig wetenschapscommunicator van de Associatie KU Leuven. Haar expertise situeert zich in het domein van de burgerwetenschap, ze is lid van de raden van bestuur van SciMingo vzw en Robtv en heeft een eigen blog. Naast non-fictie boeken publiceerde ze onlangs de dichtbundel Meestal zijn we aardig, waarin ze ontroert en relativeert en speelt met thema’s als gemis, liefde én wetenschap.

Frank Theys (België)
Frank Theys is een Belgisch filmmaker en beeldend kunstenaar. Zijn films, theater, video-installaties en documentaires zijn experimenteel en werden bekroond met verschillende internationale prijzen. Momenteel geeft hij les aan het Open Lab aan PXL-MAD waar hij DigiMAD oprichtte, een samenwerking tussen de afdeling beeldende kunst, interactief ontwerp en Digitaal STEM onderzoek.

Raf Scheers (België)

Raf Scheers is hoofdredacteur van het tijdschrift Eos Wetenschap. In het tijdschrift komen de laatste ontwikkelingen van zowel de natuurwetenschappen als menswetenschappen en geneeskunde aan bod. Daarnaast heeft EOS een uitgebreide rubriek over technologie en ICT.