Meet the DOCVILLE expert - Bert De Somviele (BOS+)

De expert

Bert De Somviele (BOS+)

Bert De Somviele is bio-ingenieur land- en bosbeheer en werkt al 20 jaar bij BOS+, waarvan de laatste 14 als directeur. BOS+ is een Vlaamse ngo die zich specifiek op de bescherming, het beheer en de uitbreiding van bossen en bomen richt, en dit zowel in Vlaanderen als in een aantal landen in Zuid-Amerika en Afrika. Voor BOS+ is het bos een doel op zich, maar door letterlijk en figuurlijk ruimte te bieden aan bossen en bomen dragen we ook bij tot oplossingen voor sommige van de grootste uitdagingen waar onze mensheid voorstaat.


De documentaire

The Hidden Life of Trees

In het bos gebeurt er iets vreemd: de bomen praten met elkaar en zorgen voor elkaar. Niet enkel voor hun eigen nakomelingen, maar ook voor hun oude of zieke buren. Het lijkt het begin van een sprookje, maar het zijn de verbazingwekkende bevindingen van wetenschappers na decennialang onderzoek. Geïnspireerd door de gelijknamige bestseller neemt deze onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos je diep mee in een ongekende wereld vol onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Een wandeling door het bos zal nooit meer hetzelfde zijn.


Meer weten over dit onderwerp?

KIJK: Red je het klimaat door bomen te kappen? Universiteit Vlaanderen

 

Een 15-minuten lezing van collega bosecoloog en bestuurder van BOS+, prof. Bart Muys, over de relevantie van houtkap in de strijd tegen klimaatverandering