Meet the DOCVILLE expert - Samuel Helsen

De expert

Samuel Helsen

Master in de richting Geografie, met specialisatie weersvoorspelling en klimaatwetenschap. Na z'n studies was Samuel enkele jaren actief als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Momenteel is hij actief als weer- en klimaatexpert en onder meer Meteoroloog bij NoodweerBenelux. Samuel is intussen gekend bij een breed publiek als 'de regionale weerman'. In zijn vrije tijd schrijft hij vaak weer- en klimaat-gerelateerde blogs voor NoodweerBenelux en EOS-Wetenschap en verzorgt hij regelmatig lezingen over weer- en klimaat.


De documentaire

How to Kill a Cloud

De wolken manipuleren zodat het gaat regenen op plaatsen waar het nodig is. Een Finse specialiste in geo-engineering stapt vol enthousiasme in een peperduur wetenschappelijk project in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze als enige vrouw een buitenbeentje is. Geleidelijk aan begint ze zich steeds meer vragen te stellen bij het echte doel achter het wetenschappelijke onderzoek. Gaat het om het vergroten van waterzekerheid in door droogte geteisterd land? Of om het creëren van nieuwe militaire toepassingen?


Meer weten over dit onderwerp?

PODCAST: Waarom is het zo moeilijk om het weer te voorspellen?

Verrast worden door een regenbui terwijl het overwegend droog zou worden of nodeloos een regenjas aantrekken omdat er een kans op buien was. Het weerbericht heeft het helaas niet altijd bij het rechte eind. Hoe komt dat toch en waarom is het zo moeilijk om het weer te voorspellen?

 

 

LEES: Zo wordt het weer voorspeld

Hoe weet een weerkundige hoe warm, koud of nat het zal worden, of hoe hard het zal waaien? Meteoroloog Samuel ­Helsen legt uit hoe hij en zijn collega’s het weer voorspellen.