iHumanTonje Hessen Schei

Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als samenleving omgaan met artificiële intelligentie. Wie controleert de technologie en wie stelt de grenzen? Privacy dreigt te vervellen en Big Brother doemscenario’s tekenen zich af in een heel onzekere toekomst. Wie controleert deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Een onrustwekkende technologische thriller over de verstrekkende mogelijkheden van artificiële intelligentie.

Er voltrekt zich rondom ons een stille revolutie waar we ons amper van bewust zijn. Artificiële intelligentie (AI) is een bloeiende industrie geworden die steeds dieper in ons dagelijks leven nestelt. Aan de ene kant kan AI de mogelijkheden om te leren en creëren oneindig vergroten en zou het een antwoord kunnen bieden op de grote uitdagingen van de toekomst. Maar zo waarschuwen sceptici: AI zet ook de deur open naar politiestaten en manipulatie van de waarheid. De wetgeving loopt hopeloos achter op de technologische ontwikkeling, zo blijkt. Dit creëert een gevaarlijk vacuüm waarin alles mogelijk is. Moeten we toestaan dat zulke machtige technologie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren? iHuman laat een breed scala gezichtspunten aan het woord: van het tech-optimisme van Jurgen Schmidhuber, ook wel ‘de vader van AI’ genoemd, tot het meer bezorgde geluid van journalisten en mensenrechtenadvocaten. Naarmate de film vordert, stelt zich de vraag: Hoe beïnvloedt AI wie we als mens zijn?


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Artificiële intelligentie Wetenschap Kritisch denken Toekomstbeelden

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

De vertoning van 27.09 wordt gevolgd door een nagesprek met prof. dr. Seppe vanden Broucke (Research Centre for Information Systems Engineering, KU Leuven)

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Prof. Dr. Seppe vanden Broucke

Filminfo

REGIE Tonje Hessen Schei
Denemarken, Noorwegen
2019 99 min.
Chinees, Engels gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Tonje Hessen Schei

Producent

Jonathan Borge Lie

Productiehuis

UpNorth Film in coproduction with Made in Copenhagen, Think-Film Impact Production

Cinematografie

Henrik Bohn Ipsen

Montage

Torkel Gjorv, Aleksander Kvam

Muziek

Olav Øyehaug

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)