DOCVILLE - Archief 2005-2024
Brave new docs
Denken over de toekomst is onlosmakelijk verbonden met dromen. Paradoxaal genoeg worden toekomstdromen en -idealen bepaald door de bekommernissen in het heden. De utopische dromen van midden van de 20ste eeuw - doorspekt met een vertrouwen dat technologie alles beter zou maken - gingen meestal over een toekomst met meer comfort, vrijheid en efficiëntie. Zo werd er gedroomd van vliegende auto’s en huishoudrobots. Later speelden ecologie en gezondheid een hoofdrol, met een focus op nieuwe energiebronnen en hoogtechnologische medische toepassingen. De toekomstdromen van elk tijdperk worden vaak vertaald in immense, soms megalomane, projecten. Maar ook op filosofisch en maatschappelijk vlak is er een voortdurende spanning tussen dromen van verandering en de tegensputterende, hedendaagse realiteit. Maar ondanks alles blijft ‘de toekomst’ de grote, ongrijpbare liefde van de mens.
Damon Gameau 92 min.
Yoni Goldstein, Meredith Zielke 89 min.
Brett Ryan Bonowicz 85 min.
Alexander Grasshoff 43 min.
Johan Van Schaeren 120 min.
Liz Marshall 88 min.
Norman Leto 107 min.
Matt Wolf 113 min.
Sean Blacknell, Wayne Walsh 88 min.
DOCVILLE Academy
DOCVILLE is niet alleen een publieksfestival, maar ook het platform voor activiteiten voor en door documentaire professionals. Verspreid over verschillende dagen zijn er masterclasses, case studies en netwerkmomenten voor professionals uit de documentaire- wereld. Gedetailleerde informatie en inschrijfmodaliteiten vind je op www.docville.be.
Docville PLUS
De laatste jaren heeft DOCVILLE van omkadering haar handelsmerk gemaakt. Naast filmvertoningen met in- of uitleidingen, zijn er de DOCVILLE+ sessies: debatten en panelgesprekken rond actuele thema’s naar aanleiding van een film op het programma.
Eva Küpper 93 min.
Focus op Filosofie
Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.
Johan Van Schaeren 120 min.
Internationale selectie
Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek. De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.
Rob Lemkin 88 min.
Todd Chandler 85 min.
Thierry Demaizière, Alban Teurlai 95 min.
Sam Hobkinson 90 min.
Hogir Hirori 90 min.
Hogir Hirori 90 min.
Pieter-Rim de Kroon 103 min.
Salomé Jashi 86 min.
Bryan Fogel 119 min.
Anna Maria van 't Hek 75 min.
Ket & Doc
In hapklare brokjes van telkens 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Niet alleen boeiend voor de jonge doelgroep (kinderen tussen 9 en 12 jaar) maar voor iedereen in het pedagogische veld die graag wil werken rond een bepaalde thematiek.
Frederike Migom 15 min.
Griet Goelen, Louise Van Assche 15 min.
Anne Ballon 15 min.
Korte docu's
Een selectie van korte docu's, soms als voorfilm, soms in compilatieprogramma's.
Halsey Burgund, Francesca Panetta 8 min.
Marc-Henri Wajnberg 25 min.
Jonathan Hagard 12 min.
Nationale selectie
DOCVILLE presenteert de beste Belgische documentaires van het voorbije jaar in een erg gevarieerde selectie: meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie, of het nu gaat om wielrennen, circuit rijden of zeemeerminnen, maar ook maatschappelijk indringende verhalen over illegale adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin, de link tussen jazz en dekolonisatie of de abominabele toestanden in de gevangenis van Vorst. Tot slot zijn er ook films met een meer filosofische insteek over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam of de impact van beeldvorming. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.
Marc-Henri Wajnberg 82 min.
Jawad Rhalib 80 min.
Liesbeth De Ceulaer 73 min.
Patric Jean 90 min.
Thierry Michel 102 min.
Lies Van der Auwera 68 min.
David Leloup 94 min.
Vincent Everaert, Sam Geyskens & Lander Haverals 61 min.
Janet van den Brand, Timothy Wennekes 85 min.
Outside the dox
Elk jaar voorziet DOCVILLE een speciaal plekje voor documentaires die durven afwijken van de klassieke paden. Films die experimenteren met vorm of inhoud en op die manier het genre verbreden en verrijken. Zo is er dit jaar een associatieve hommage aan film, een interactieve onderzoeksdocumentaire, een bijzondere simulatie van een crisis en een poëtische onderdompeling in Scandinavische weemoed.
Yoni Goldstein, Meredith Zielke 89 min.
Theo Anthony 109 min.
Bill Ross IV, Turner Ross 98 min.
Victor Kossakovsky 93 min.
Javier Polo Gandía 90 min.
Reconstructing History
Een “reconstructie van de feiten”. Wat een standaardprocedure is bij heel wat gerechtsonderzoeken, vindt ook in de documentairewereld steeds meer ingang. Om een bijzonder verhaal na te vertellen, maken documentairemakers creatief gebruik van verschillende technieken: niet enkel archiefbeelden, maar ook animaties en reconstructies met acteurs tot deep fakes. Het brengt feiten uit het verleden létterlijk tot leven en leidt - toch bij de beste regisseurs - tot razend spannende documentaires die wegkijken als een ware thriller.
Taghi Amirani 120 min.
Barbara Kopple 108 min.
Halsey Burgund, Francesca Panetta 8 min.
Sam Hobkinson 90 min.
Bryan Fogel 119 min.
Giedre Zickyte 83 min.
Ursula Macfarlane min.
John Dower 85 min.
Spectrum
Een uiterst gevarieerde selectie films die de echte documentaireliefhebber niet mag missen. Films die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit of net onbekende pareltjes die de programmator met plezier aan je voorstelt. Stuk voor stuk films die een toonbeeld zijn van waar DOCVILLE voor staat: sterke auteursfilms die het grote scherm verdienen.
Spike Lee 105 min.
John Walker 81 min.
Dieudo Hamadi 90 min.
Waad al-Kateab, Edward Watts 95 min.
Kevin Macdonald, Mário Filipe Neves 90 min.
David Osit 89 min.
Sam Pollard 106 min.
Gianfranco Rosi 100 min.
Lisa Rovner 86 min.
Rodney Ascher 108 min.
Jonathan Demme 88 min.
Mads Ellesøe 59 min.
Jörg Adolph, Jan Haft 101 min.
Dror Moreh 108 min.
Maite Alberdi 84 min.
Benjamin Ree 102 min.
Michael Arlen Davis 85 min.
Yung Chang 106 min.
Alex Witer 129 min.
Te Gast
Gastvertoningen op het festival van partners.
Virtual Reality
Virtual Reality is een dankbaar medium voor documentairemakers om je onder te dompelen in een totaalervaring. Vier de dag van de doden in Mexico, kies voor een interactieve reis doorheen het brein van iemand met afasie, of beleef hoe het voelt wanneer je bericht krijgt dat de wereld vergaat.
Marc-Henri Wajnberg 25 min.
Jonathan Hagard 12 min.
Weten & Geweten
Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.
Lars Edman, William Johansson 97 min.
Eden Wurmfeld, Margaret Munzer Loeb 85 min.
Håvard Fossum 100 min.
Carmen Losmann 89 min.
Camilla Nielsson 130 min.
Renzo Martens 79 min.
Daniel Lombroso 94 min.