DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Nieuws


 • DOCVILLE 2017 awards

  Op donderdag 30 maart werd de 13 editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars. In de Weten & Geweten categorie werd 'City of Ghosts' van de Oscargenomineerde regisseur Matthew Heineman (Cartel Land) bekroond. De film vertelt het verhaal van 'Raqqa is Being Slaughtered Silently’, een groep burgers die moedig verzet biedt tegen IS met het machtigste wapen dat ze hebben: de pen. Ze weerleggen de foutieve informatie die IS verspreidt over het leven in het kalifaat en doen dat met risico voor hun eigen leven. Velen van hen leven ondertussen ondergedoken in het buitenland, opgejaagd door informanten van IS. City of Ghosts is een zeer persoonlijk en spannend verhaal dat de stem laat horen van de echte inwoners van het kalifaat. De film won net nog de publieksprijs op CPH:DOX.

  De Prijs voor Beste Buitenlandse documentaire, geschonken door CANVAS, was voor de Ierse film 'In Loco Parentis' over John en Amanda, twee gepassioneerde leerkrachten die al bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort. Het echtpaar is veel meer dan enkel leerkracht: ze zijn mentor, inspirator en plaatsvervangend ouder voor de kinderen en doen dat met hart en ziel. De regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane volgden het koppel een jaar en leveren met hun film een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs. Er was een speciale vermelding voor 'Tower'.

  In de Belgische documentairesector werd er natuurlijk halsreikend uitgekeken naar de winnaar binnen de nationale selectie. De Prijs voor Beste Belgische documentaire, geschonken door SABAM, ging naar de Franstalige productie 'Burning Out' van Jérôme Le Maire (in 2012 nog te gast op DOCVILLE met Le Thé ou L'Electricité). Zijn film is een hallucinant verslag van de malaise achter de schermen van de afdeling chirurgie in een bekend Parijs ziekenhuis: toenemende werkdruk, overbezette OK's en overwerkte artsen. Alles in de naam van kostenbesparing en efficiëntie.

  De Prijs voor Beste TV-documentaire ging naar de 5-delige reeks 'Steenweg'. De reeks, geregisseerd door onder meer Fien Troch en Sahim Omar Kalifa, belicht verhalen rond en langs één van de vele steenwegen die ons land rijk is. Van de klassieke steenwegbordelen, over een kapperszaak in hartje Molenbeek tot motorbendes. Eén van de afleveringen, Passe-Partout, geregisseerd door Tim Dekeersmaecker, werd geselecteerd voor het prestigieuze HotDocs in Canada. De serie, een productie van Zonderling, was te zien op Acht.

  De juryleden dit jaar waren, voor de internationale selectie Tom Bleyaert (BE), Ed Perkins (UK) en Katrien Volders (BE), voor de Weten & Geweten sectie Andrew Feinstein (SA), Kristof Bilsen (BE) en Alex ter Beek (NL), voor de nationale selectie Ludo Vangenechten (BE), Emma Simpson (UK) en Mike Ott (US en voor de televisiedocumentaires Wim Van Rompaey (BE), Roel Vande Winkel (BE) en Debbie Marcus (NL).

  Het festival zette dit jaar extra in op omkadering en beleving en dat werd door het publiek gesmaakt (pun intended). Er waren druk bijgewoonde debatten en Q&A's en in het kader van de reeks 'Food for thought' uitverkochte wine en fruit tastings en kook workshops. DOCVILLE zal volgend jaar opnieuw doorgaan eind maart.

 • Bekijk de trailer

  Bekijk de trailer van DOCVILLE 2017

 • Programma Artes New talent showcas bekend

  Dit jaar pakt ARTES opnieuw uit met een New Talent Showcase. Drie korte documentaires  gesteund door ARTES, krijgen zo een plek in het DOCVILLEprogramma. artes maakte zonet hun selectie  voor 2017 bekend:

  KLEIN BOEKAREST
  (Sam geyskens) 
   
  Elke weekend worden de snelwegparkings in West Europa overspoeld met duizenden Oost-Europese truckchauffeurs. “Klein Boekarest” is een tragikomische documentaire over een van de parkings waar Oost-Europese chauffeurs hun vrije weekends spenderen, in een poging om hun gemis naar familiale warmte draaglijker te maken.
   
  ANDREW A STRONG COURAGEOUS WARRIOR
  (A. Liparoto) 
   
  Een voyeuristische kijk op het dagelijkse leven van Andrew en Abigail. Ze worden steeds meer als één, afwisselend tussen man en vrouw. Wie is de echte?
   
  360
  (Bob Meert )
   
  In 360 wordt het verhaal verteld van een Molenbeekse atletiekclub, die in hartje Brussel allochtone jongeren en immigranten de kans geeft zich te ontwikkelen als atleet en als mens. We maken kennis met de spilfiguren die het functioneren van deze club mogelijk maken.Een aantal recente korte documentaires gemaakt door nieuw en veelbelovend talent krijgen zo een plaats in het DOCVILLE-programma.
   
 • Vraag je accreditatie aan

  Alle professionals actief in de (documentaire) filmsector kunnen een accreditatie voor het festival aanvragen. Met een accreditatie kan je alle reguliere filmvoorstellingen gratis bezoeken (zolang er plaats is). Vraag je accreditatie aan via onderstaand formulier

  >> Vraag je accreditatie aan

 • Programmafolder DOCVILLE 2017 online. Ticketverkoop start op 3 maart.

  Ontdek nu het complete DOCVILLEprogramma in de brochure! U kan de folder hier online doorbladeren. De DOCVILLEwebsite zal volledig online zijn op vrijdag 3 maart. Dan zal ook de  ticketverkoop van start gaan.