DOCVILLE 2018 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 27 maart - 4 april 2019.
DOCVILLE 2018 has passed, the next edition will be March 27th - April 4th 2019. 

Nieuws


 • ONGELIMITEERDE TOEGANG VOOR SLECHTS 5 EURO PER MAAND

  Op het video on demandpaltform Dalton.be kan u permanent en ongelimiteerd genieten van een grote catalogus straffe documentaire films. En dat voor slechts 5 euro per maand! Nog meer goed nieuws; de eerste maand kijkt u gratis!
  Naast kortfilms omvat het aanbod van Dalton.be ook heel wat kortfilms (i.s.m. Kortfilmfestival Leuven) en een selectie wereldcinema i.s.m. filmfestival MOOOV.

  Dalton.be is een project van Dalton Distribution, de distributieafdeling van Fonk vzw, de organisatie achter DOCVILLE.
  Check het aanbod en word lid! Snel naar www.dalton.be

 • GESPECIALISEERDE WEBSHOP VOOR DOCUMENTAIRE FILM

  Op zoek naar documentaires op dvd? dan bent u bij de Daltonshop aan het goede adres. Deze gespecialiseerde webshop biedt een brede waaier binnen- en buitenlandse documentaire films.
  Het aanbod bevat in hoofdzaak films die eerder ook op DOCVILLE te zien waren; straffe auteurscinema, gemaakt door cineasten met visie.

  Het aanbod van deze webshop omvat naast documentaire films overigens ook een mooi gamma documentaire kortfilms op dvd en bluray. Benieuwd?
  Check www.daltonshop.be

 • DOCUMENTAIRES IN DE ZALEN

  DOCVILLE biedt ieder jaar de gelegenheid om straffe documentraires op het grote witte doek te zien, maar het aanbod is dermate groot dat de roep naar permanente vertoning van docu's op het grote witte doek steeds luider klonk. Dalton to the rescue! Sinds een aantal jaren verzorgt Dalton de distributie van documentaire films in bioscopen, filmhuizen, cultuurcentra en op festivals en evenementen.

  Benieuwd naar het aanbod? Check de website van Dalton Distribution om de hele line-up te kunnen bekijken en een zicht te krijgen op de komende releases.
  Check www.daltondistribution.be

   

 • DOCVILLE 2017 awards

  Op donderdag 30 maart werd de 13 editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars. In de Weten & Geweten categorie werd 'City of Ghosts' van de Oscargenomineerde regisseur Matthew Heineman (Cartel Land) bekroond. De film vertelt het verhaal van 'Raqqa is Being Slaughtered Silently’, een groep burgers die moedig verzet biedt tegen IS met het machtigste wapen dat ze hebben: de pen. Ze weerleggen de foutieve informatie die IS verspreidt over het leven in het kalifaat en doen dat met risico voor hun eigen leven. Velen van hen leven ondertussen ondergedoken in het buitenland, opgejaagd door informanten van IS. City of Ghosts is een zeer persoonlijk en spannend verhaal dat de stem laat horen van de echte inwoners van het kalifaat. De film won net nog de publieksprijs op CPH:DOX.

  De Prijs voor Beste Buitenlandse documentaire, geschonken door CANVAS, was voor de Ierse film 'In Loco Parentis' over John en Amanda, twee gepassioneerde leerkrachten die al bijna 50 jaar lesgeven aan de kostschool Headfort. Het echtpaar is veel meer dan enkel leerkracht: ze zijn mentor, inspirator en plaatsvervangend ouder voor de kinderen en doen dat met hart en ziel. De regisseurs Neasa Ní Chianáin en David Rane volgden het koppel een jaar en leveren met hun film een welgekomen, meeslepende positieve noot uit de wereld van onderwijs. Er was een speciale vermelding voor 'Tower'.

  In de Belgische documentairesector werd er natuurlijk halsreikend uitgekeken naar de winnaar binnen de nationale selectie. De Prijs voor Beste Belgische documentaire, geschonken door SABAM, ging naar de Franstalige productie 'Burning Out' van Jérôme Le Maire (in 2012 nog te gast op DOCVILLE met Le Thé ou L'Electricité). Zijn film is een hallucinant verslag van de malaise achter de schermen van de afdeling chirurgie in een bekend Parijs ziekenhuis: toenemende werkdruk, overbezette OK's en overwerkte artsen. Alles in de naam van kostenbesparing en efficiëntie.

  De Prijs voor Beste TV-documentaire ging naar de 5-delige reeks 'Steenweg'. De reeks, geregisseerd door onder meer Fien Troch en Sahim Omar Kalifa, belicht verhalen rond en langs één van de vele steenwegen die ons land rijk is. Van de klassieke steenwegbordelen, over een kapperszaak in hartje Molenbeek tot motorbendes. Eén van de afleveringen, Passe-Partout, geregisseerd door Tim Dekeersmaecker, werd geselecteerd voor het prestigieuze HotDocs in Canada. De serie, een productie van Zonderling, was te zien op Acht.

  De juryleden dit jaar waren, voor de internationale selectie Tom Bleyaert (BE), Ed Perkins (UK) en Katrien Volders (BE), voor de Weten & Geweten sectie Andrew Feinstein (SA), Kristof Bilsen (BE) en Alex ter Beek (NL), voor de nationale selectie Ludo Vangenechten (BE), Emma Simpson (UK) en Mike Ott (US en voor de televisiedocumentaires Wim Van Rompaey (BE), Roel Vande Winkel (BE) en Debbie Marcus (NL).

  Het festival zette dit jaar extra in op omkadering en beleving en dat werd door het publiek gesmaakt (pun intended). Er waren druk bijgewoonde debatten en Q&A's en in het kader van de reeks 'Food for thought' uitverkochte wine en fruit tastings en kook workshops. DOCVILLE zal volgend jaar opnieuw doorgaan eind maart.

 • Bekijk de trailer

  Bekijk de trailer van DOCVILLE 2017