Meet the DOCVILLE experts


Voor een aantal films vroeg DOCVILLE aan top experten in hun desbetreffend veld een uitleiding te voorzien. Wil je na de film én de uitleiding nóg meer over dit onderwerp weten, raden zij je alvast aan volgende filmpjes, artikels, podcasts te bekijken of beluisteren. Van leven op mars tot de (on)zin van gecentraliseerde examens, onze experts zijn van alle markten thuis

 • Flip De Mey - Auteur Cold Case Kennedy

  Professioneel actief als bedrijfsrevisor maar door zijn professionele voorliefde voor klare taal en heldere uiteenzetting van ingewikkelde dossiers, gebaseerd op nauwkeurige analyse, werd hij al snel geïntrigeerd door de moord op Kennedy. Hij schreef zijn bevindingen neer in ‘Cold Case Kennedy’, deze bestseller werd nadien nog aangevuld met ‘The Lee Harvey Oswald Files’. Zijn boeken duiken vaak bovenaan op in de lijstjes van beste Kennedy-boeken ooit, verrassend voor een boek van niet Amerikaanse origine.

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film JFK Revisited: Through the Looking Glass

 • Jeroen D'hoe (professor popmuziek)

  Jeroen D’hoe is professor popmuziek aan de KU Leuven (Musicologie) en docent compositie aan LUCA School of Arts (Campus Lemmens) en aan het Utrechts Conservatorium. Hij is componist, pianist, musicoloog, doctor in compositie aan The Juilliard School (New York) én laureaat Koningin Elisabeth Compositiewedstrijd .

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film Listening to Kenny G

 • Marc Van Ranst

  Prof. Dr. Marc Van Ranst werd natuurlijk erg bekend bij het grote publiek vanwege de coronacrisis maar was daarvoor al lang gekend en gerespecteerd door collega's. In 1999 werd hij hoogleraar aan de KU Leuven waar hij virologie, epidemiologie en bio-informatica doceerde, in 2014 werd hij diensthoofd laboratoriumgeneeskunde . Hij publiceerde meer dan 270 arikels in peer reviewed tijdschriften. In 2020 won hij de prijs voor beste wetenschapscommunicator.

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film Science Friction

 • Pieter Adriaens

  Hoofddocent aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij werkt over de geschiedenis en de filosofie van de psychiatrie en de seksuologie, en over de relatie tussen mensen en andere dieren. Hij is de auteur van een aantal handboeken over filosofie (Denken over denken, Denken over leven, en Denken over lichamen) en van filosofisch werk over wetenschap en homoseksualiteit (Born this way in 2015, en Of maybugs and men in 2022).

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film Oliver Sacks - His Own Life

 • Ria Laenen - Docente Russische Politiek

  Ria Laenen bestudeert Rusland en de andere landen van de voormalige Sovjet-Unie al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Ze studeerde Slavistiek en Oost-Europakunde in Leuven en Londen. Ria verbleef ook regelmatig als onderzoeker en gastdocent aan Russische universiteiten. Ze is als regio-expert Rusland en Eurazië verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van KU Leuven waar ze vakken doceert over Russische politiek, geopolitieke ontwikkelingen in Rusland en het post-Sovjetgebied en de geschiedenis van de internationale politiek.

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film Navalny

 • Samuel Helsen - Weerman

  Master in de richting Geografie, met specialisatie weersvoorspelling en klimaatwetenschap. Na z'n studies was Samuel enkele jaren actief als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Momenteel is hij actief als weer- en klimaatexpert en onder meer Meteoroloog bij NoodweerBenelux. Samuel is intussen gekend bij een breed publiek als 'de regionale weerman'. In zijn vrije tijd schrijft hij vaak weer- en klimaat-gerelateerde blogs voor NoodweerBenelux en EOS-Wetenschap en verzorgt hij regelmatig lezingen over weer- en klimaat.

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film How to Kill a Cloud

 • Wim Van Criekinge

  Wim is oprichter van Novalis Biotech Incubation (Lab of bioinformatics and computational genomics). Wim is professor in computationele genomica en bio-informatica aan de Universiteit Gent. . Hij richtte en leidt het laboratorium voor computationele genomica en bio-informatica (BIOBIX) en de kernsequencing-faciliteit (NXTGNT) met een wereldwijd samenwerkingsbereik over toegepaste biowetenschappen en klinische ontdekkingen.

  >> Klik hier voor meer achtergrond over het onderwerp van de expert
  Expert bij de film Eternity At Last